EUR
4,74 RON
(0%)
USD
4,20 RON
(+0.24%)
GBP
5,41 RON
(-0.32%)
CHF
4,17 RON
(+0.15%)
AUD
3,00 RON
(-0.17%)
CAD
3,17 RON
(+0.06%)
BGN
2,42 RON
(+0.06%)
RUB
0,06 RON
(-0.27%)
ZAR
0,30 RON
(-0.05%)
BRL
1,13 RON
(-0.24%)
CNY
0,62 RON
(+0.26%)
INR
0,06 RON
(+0.15%)

Expunerea copiilor la televizor atinge niveluri „uluitoare”

0

Mulţi părinţi fac eforturi pentru a limita perioada de timp pe care copiii lor o petrec lipiţi de televizor, însă un nou studiu a descoperit că expunerea la TV se strecoară în vieţile de zi cu zi ale celor mici în moduri mult mai perfide. În fiecare zi, cei mici sunt expuşi la aproximativ patru ore de televiziune, o descoperire despre care experţii spun că îşi pune amprenta asupra dezvoltării copiilor, relatează Huffingtonpost.com.

Cercetarea care măsoară expunerea directă la televiziune sugerează că între naştere şi vârsta de 6 ani, copilul obişnuit urmăreşte televizorul aproximativ o oră şi jumătate pe zi. Însă, noul studiu este primul care cuantifică expunerea indirectă la TV a copiilor.

“Această expunere a urcat la cote uimitoare”, spune autoarea studiului, Jessica Taylor Piotrowski, profesor asistent la Şcoala de Cercetare a Comunicării din Amsterdam, de la Universitatea Amsterdam.

Cercetătorii au realizat un sondaj telefonic cu peste 1450 de părinţi şi bone care aveau un copil cu vârsta cuprinsă între 8 luni şi 8 ani. Aceştia au fost rugaţi să completeze un jurnal referitor la o zi obişnuită din viaţa copilului lor, notând momentul în care copilul mănâncă, doarme şi călătoreşte dintr-un loc în altul. Pentru fiecare activitate, părinţii au fost întrebaţi dacă exista un televizor în fundal.

În total, copiii erau expuşi la televizorul din fundal aproximativ 4 ore într-o zi obişnuită, iar cei cu vârsta sub 2 ani aveau un grad de expunere şi mai mare, de aproximativ 5,5 ore pe zi.

Copiii mai mari se aflau într-o cameră în care televizorul era deschis pentru aproximativ două ore şi 45 de minute pe zi. Cei care locuiau cu un singur părinte aveau un grad de expunere şi mai mare, la fel şi cei din familii mai sărace şi cei care aveau televizor în cameră.

Deşi televizorul din fundal nu presupune aceeaşi atenţie ca în cazul expunerii directe, studii recente sugerează că simplul fapt că televizorul este pornit poate avea efecte negative.

“Studiile experimentale au arătat că expunerea la televizorul din fundal este legată de o atenţie mai redusă atunci când copiii se joacă şi interacţiuni părinte-copil mult mai slabe”, adaugă Piotrowski. “Ştim că ar trebui să avem grijă la acest tip de expunere, însă nu cunoaştem o limită exactă la care aceasta devine o problemă”.

Doctorul Rich, un profesor de pediatrie de la Şcoala Medicală Harvard şi director al Centrului de Sănătate Media şi a Copilului, spune că expunerea la televizorul din fundal distrage atenţia atât a copiilor, cât şi a părinţilor. Nu doar că cei mici sunt atraşi în afara unui joc imaginativ, susţinut, atunci când aud un anumit sunet sau când o reclamă colorată le atrage atenţia, dar şi adulţii au mult mai puţinw şanse să interacţioneze cu cei mici, ceea ce le-ar putea afecta dezvoltarea limbajului.

Ştim în mod sigur că atunci când televizorul este pornit, nivelul comunicării scade dramatic. Atât părinţii, cât şi copiii sunt distraşi”, adaugă Rich. Acesta a mai spus că expunerea la televizorul din fundal poate avea un efect şi asupra bebeluşilor, chiar dacă aceştia nu înţeleg ce este pe ecran.

“De exemplu, dacă analizăm alăptatul, această experienţă nu este doar pentru nutriţie, dar reprezintă şi o legătură puternică care este foarte, foarte importantă. Dacă o mamă se uită la emisiunea “Oprah”, aceasta nu îşi priveşte copilul”, spune Rich.

Noul studiu nu a colectat informaţii referitoare la tipul de programe la care copiii erau expuşi. În schimb, cercetarea care s-a concentrat asupra expunerii directe a descoperit că şi conţinutul este foarte important.

În mod normal, emisiunile educaţionale pot avea un efect pozitiv, în timp ce conţinutul violent sau sexualizat este legat de rezultate negative pentru copii. Sunt necesare cercetări  viitoare pentru a analiza gradul în care conţinutul contează în ceea ce priveşte expunerea la televizorul din fundal, precum şi modul în care vârsta copilului ar putea modera efectele generale.

Însă, Rich a numit studiul ca un prim pas important în a-i face pe părinţii mai atenţi la cât de mult a devenit televizorul o parte din viaţa şi mediul copilului.

“Nu putem spune «Nu-i nimic. Este doar televizorul din fundal». Se află în preajma noastră şi este proiectat să capteze şi să continue să recapteze atenţia copiilor”, concluzionează Rich.

loading...

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.