FĂRĂ BENZINĂ: Călătorii cu maşina gratuite, folosind doar lumină solară

Directorul Tesla Motors, Elon Musk a dezvăluit un super-încărcător alimentat de la Soare, pe care compania a început să îl implementeze în întreaga Californie şi care până la urmă le va permite posesorilor de autoturisme electrice să conducă de pe o parte în cealaltă a Americii. Şi aceasta, gratuit!, relatează Forbes.com.

Există însă o singură problemă: super-încărcătorul funcţionează deocamdată doar cu versiunea de înaltă tehnologie a Modelului S, autoturismul alimentat cu baterii ce aparţine companiei Tesla.

Totuşi, super-încărcătorul este o altă mişcare realizată de Tesla pentru a schimba concepţiile convenţionale referitoare la maşinile electrice şi pentru a perturba piaţa auto.

“Oamenii au această concepţie că dacă ai o maşină electrică nu ai libertate, eşti captiv”, spune Musk la un eveniment media ţinut la fabrica Tesla de la periferia Los Angelesului. “Ceea ce vă arătăm astăzi este faptul că în primul rând ai libertate. O să poţi călători gratuit pentru totdeauna folosind lumina solară. Aşa că e destul de greu să baţi acest lucru. O călătorie pe un traseu lung, gratuită. Nu o să obţii aşa ceva cu maşinile care merg cu benzină”, adaugă acesta.

Citeste si:  Semnal de alarmă: “Aceşti copii mor din cauza metodelor agricole utilizate”

Super-încărcătorul de 480 de volţi, care seamănă cu versiunea albă a monolitului din “2001: O Odisee Spaţială”, va adăuga maşinii un plus de 240 de kilometri în doar 30 de minute de încărcare.

Tesla a instalat deja şase încărcătoare pe autostrada California, în Folsom, Harris Ranch, Tejon Ranch, Barstow şi Los Angeles.

Musk spune că “în doi ani vom acoperi întreg teritoriul SUA cu super-încărcătoare, aşa că o să poţi merge oriunde”.

Tesla plănuieşte să instaleze super-încărcătoare în Europa şi Asia.

“Cred că această zi va rămâne în istorie, cel puţin la egalitate cu andocarea Space X pe Staţia Spaţială Internaţională la începutul acestui an”, spune Musk, referindu-se la compania sa de explorare spaţială, SolarCity.

Citeste si:  Căsătoria timpurie este benefică pentru bărbaţi, nu şi pentru femei

Musk a spus că atragerea energiei solare pentru super-încărcătoare depăşeşte o altă obiecţie faţă de maşinile electrice, şi anume că deşi nu emit dioxid de carbon care afectează planeta, acestea se bazează pe electricitate provenită de la facilităţile electrice care ard combustibili fosili.

Musk nu a oferit prea multe detalii referitoare la cât vor costa super-încărcătoarele şi cum îşi va permite Tesla să ofere aceste servicii gratuit.

“În crearea super-încărcătorului şi a panoului solar, lucrând îndeaproape cu SolarCity, şi folosind tehnologia de încărcare existentă în Modelul S, am reuşit să facem totul foarte ieftin”, a spus Musk.

Citeste si:  Oraşul Lyon şi-a propus să reducă fenomenul "binge drinking"

Totuşi, pe drum vor exista mai puţine maşini Modelul S care să folosească aceste super-încărcătoare, faţă de cum a prezis iniţial Tesla. Tesla a declarat recent că reduce preconizările iniţiale  pentru trimestrul al treilea, din moment ce rata de producţie pentru Modelul S a încetinit din cauza întârzierilor de la furnizorii de componente.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata