Laura Codruţa Kovesi: Nu exclud o candidatură pentru DNA şi nici o eventuală funcţie legată de MCV

0

Procurorul general al României, Laura Codruţa Kovesi, a declarat luni, la finalul mandatului, că nu exclude o candidatură pentru Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA) şi nici o eventuală funcţie care presupune o activitate legată de Mecanismul de Cooperare şi Verificare (MCV).

„Aşa cum am declarat în mai multe rânduri, doresc să-mi continui activitatea în calitate de magistrat. Consider că lupta anticorupţie este o dimensiune importantă prin prisma MCV şi a implicaţiilor pe care le are pentru România. Din această perspectivă, nu exclud o candidatură pentru DNA şi nici o eventuală funcţiune care presupune o activitate legată de Mecanismul de Cooperare sau de activităţi anticorupţie”, a afirmat Kovesi.

Procurorul general a arătat că urmare a cererii pe care a depus-o, luni a fost semnat ordinul prin care a revenit pe postul deţinut anterior fiind numit procuror în cadrul DIICOT biroul teritorial Sibiu.

Ea şi-a exprimat îngrijorarea că deşi se ştia încă din 2 octombrie 2009 că luni expiră mandatul său până în prezent nu a fost numit un nou procuror general şi nici măcar nu a fost nominalizată o persoană pentru această funcţie.

„Această situaţie nu este benefică pentru MP, mai ales că nu doar funcţia de procuror general este vacantă, ci şi celelalte funcţii importante de conducere care sunt ocupate în acest moment prin delegare. Din acest motiv, exercitarea atribuţiunilor manageriale este îngreunată şi este dificil ca o conducere interimară să-şi asume obiective pe termen mediu şi lung”, a arătat Kovesi.

Ea a subliniat că, mai mult, în perioada imediat următoare urmează o nouă evaluare a Comisiei Europene pentru verificarea modului în care sunt îndeplinite condiţionalităţile din MCV.

„Din această perspectivă este important să existe stabilitate şi continuitate în sistem, astfel încât priorităţile stabilite să fie implementate, iar în evaluarea MP să nu fie schimbări”, a mai susţinut Kovesi.

Ea a arătat că a decis să-l delege pe Daniel Morar ca interimar la conducerea Ministerului Public pentru că are cea mai mare vechime în funcţie de conducere la nivel central al MP, are o colaborare bună cu instituţiile europene, a fost implicat în toate misiunile de evaluare pentru raportul de ţară şi are experienţa necesară pentru a lua măsurile care să asigure continuitatea activităţii.

Daniel Morar a fost delegat, pentru şase luni, în funcţia de prim-adjunct al procurorului general, acesta urmând să asigure interimatul începând de marţi ca şef al Ministerului Public, a declarat luni Procurorul General al României, Laura Codruţa Kovesi.

loading...
Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.