Legătura dintre iPad-ul tău şi apariţia unor noi forme de viaţă pe Pământ

0

– Cum putem să ne adaptăm vitezei uluitoare cu care se schimbă tehnologia şi cum putem dezvolta cele mai bune instrumente pentru a ne adapta la această schimbare?

John Seely Brown a descoperit o analogie intrigantă între tehnologia perturbatoare din zilele noastre şi ceea ce au observat biologii în procesul de cercetare a fosilelor, în ultimele 500 de milioane de ani.

În era cambriană, o climă mai caldă a creat habitate marine care au dat naştere unor noi forme complexe de viaţă. Una dintre cele mai mari inovaţii evoluţioniste ale acestei perioade au fost animalele cu schelet extern, artropodele.

Urmând analogia lui Brown, dacă antropologii se vor uita înapoi la explozia cambriană, vor descoperi că la începutul secolului al XXI-lea biologia umană nu s-a schimbat prea de mult.

Oamenii au evoluat odată cu tehnologia, dobândind instrumente din ce în ce mai sofisticate într-o perioadă scurtă de timp. Cum vom putea dirija aceste unelte? Potrivit lui Brown, fiinţele umane care funcţionează în economia cunoaşterii din zilele noastre îşi dezvoltă măiestria prin imaginaţie şi joacă.

„Pentru a avea succes în acest nou moment de tip cambrian, imaginaţia şi joaca sunt punctele cheie”, a declarat Brown pentru Big Think. Com. „Aceasta este o veste bună: nu ai nevoie să petreci mult timp citind şi aprofundând manuale de utilizare pentru diferite gadgeturi şi aplicaţii. Aruncă pe geam acea noţiune de educaţie clasică”, adaugă Brown.

Ştii pe cineva care se întoarce la şcoală pentru a învăţa cum să folosească un iPad? Ai văzut pe cineva care citeşte un manual ca pe vremuri pentru a înţelege ceva? Nu. Ce faci? Primul lucru este să te joci cu el. Vezi copiii jucându-se cu el. Chiar şi unele animale din casă.

Care este semnificaţia?

Imaginaţia şi joaca ne ajută să punem lucrurile cap la cap, ceva ce nu vei reuşi niciodată doar printr-o metodă clasică de învăţare. Ceea ce descrie Brown este o nouă formă de educaţie, ce a devenit posibilă datorită Internetului. Cu alte cuvinte, foloseşte-ţi telefonul pentru a începe să te gândeşti la noi lumi posibile.

Această schimbare fundamentală este descrisă în cea mai recentă carte a lui Brown, „Noua cultură a învăţatului: Cultivarea imaginaţiei pentru o lume în schimbare constantă”.

El susţine că educaţia secolului al XXI-lea trebuie să implice libertatea de a spune: „Lasă-mă să fac legăturile, dar şi să improvizez în sistem”. Asta înseamnă, desigur, că o vei mai da în bară din când în când, dar şi că te vei simţi confortabil jucându-te pur şi simplu.

Brown susţine că, în curând, aproape inconştient toţi vom înţelege acest lucru. „Învăţatul va deveni o aventură foarte atrăgătoare. Noul stil este nu numai proaspăt, amuzant şi atrăgător, dar chiar necesar pentru a supravieţui în economia cunoaşterii din zilele noastre. Să nu uităm că epoca cambriană a început ca o explozie a unor noi forme de viaţă, dar s-a finalizat cu dispariţie în masă. Pe măsură ce răcirea globală şi limitarea oxigenului s-au făcut resimţite, cei care nu s-au putut adapta au dispărut”.

Traducere şi editare: Cătălina Rusin

loading...
Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.