EUR
4,81 RON
(-0.08%)
USD
4,38 RON
(+0.99%)
GBP
5,65 RON
(+1.31%)
CHF
4,52 RON
(+0.24%)
BGN
2,46 RON
(+0.26%)
BYN
1,96 RON
(+0.97%)
CAD
3,28 RON
(+1.6%)
RSD
0,04 RON
(-0.09%)
AUD
2,88 RON
(+0.84%)
JPY
0,04 RON
(+0.4%)
CZK
0,19 RON
(-0.13%)
INR
0,06 RON
(+1.08%)

 

Ţările atinse de Primăvara Arabă suferă de pe urma violenţelor şi a crizei financiare

Economiile atinse de fenomenul Primăverii Arabe au fost afectate dur de violenţele ce au marcat contestarea populară şi de criza financiară mondială, a declarat luni şeful Fondului Monetar Arab, citat de AFP.

‘Aceste ţări au început să sufere de pe urma unei puternice contractări a creşterii, creşterii alarmante a ratei şomajului /…/ deteriorării rezervelor de valută şi creşterii inflaţiei’, a declarat Jassim Al-Mannai.

Vorbind în cadrul unei reuniuni a guvernatorilor băncilor centrale arabe la Kuweit, el a explicat că economiile din Egipt, Tunisia, Libia, Yemen şi Siria se confruntă cu o agravare a deficitelor bugetare şi a balanţei plăţilor, dar şi cu o sporire a îndatorării.

El nu a furnizat cifre cu privire la starea acestor economii. Fostele regimuri din Egipt, Tunisia, Libia şi Yemen au fost alungate în urma unor revolte populare, în timp ce în Siria, forţele loiale lui Bashar al-Assad se află în continuare în război împotriva rebeliunii, notează AFP.

Activitatea sectorului bancar a scăzut în majoritatea acestor ţări, iar nivelul ‘bad debt’ a crescut de la amorsarea contestării populare în ianuarie 2011 în Tunisia, a mai spus Jassim Al-Mannai. Criza financiară mondială continuă să afecteze economiile arabe şi ar putea în cele din urmă să înfrâneze cererea de petrol, principala sursă de venit pentru multe dintre ele, a avertizat oficialul.

Din cauza evoluţiei rapide a costurilor în ultimii ani, ar fi foarte dificil pentru numeroase ţări exportatoare de petrol să asigure un echilibru bugetar în cazul în care cursurile ţiţeiului ar scădea sub pragul de 100 de dolari pe baril, a subliniat el.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata