Turcia/suspiciuni otrăvire: Osemintele fostului preşedinte Turgut Özal exhumate

Osemintele fostului preşedinte turc Turgut Özal au fost exhumate marţi la decizia justiţiei, pentru a determina cu ajutorul unor teste dacă acesta a fost otrăvit, aşa cum a susţinut familia sa după decesul politicianului în 1993, au raportat media turce, preluate de AFP.

Muncitori, însoţiţi de medici legişti, au deschis mormântul defunctului preşedinte, care îşi odihneşte somnul de veci în cripta familiei la Istanbul, sub supravegherea mai multor magistraţi.

Asupra osemintelor şi a solului din mormânt vor fi efectuate teste toxicologice pentru a permite experţilor să stabilească cu precizie cauza decesului fostului preşedinte, a precizat agenţia de presă Anadolu. Rezultatele sunt aşteptate în termen de două luni.

Potrivit versiunii oficiale, Turgut Özal, ales preşedinte în 1989, a murit în urma unui atac de cord în 1993 la vârsta de 65 de ani, dar rudele acestuia consideră că el a fost victima unei otrăviri.

Actualul preşedinte Abdullah Gül a ordonat o anchetă oficială pentru a stabili cauza exactă a decesului politicianului. Ancheta a concluzionat în iunie că Özal a murit în circumstanţe ‘suspecte’ şi a propus exhumarea osemintelor acestuia pentru a risipi îndoielile care planează asupra morţii fostului şef de stat.

Turgut Özal, de origine kurdă, a murit în timp ce se afla în căutarea unei soluţii negociate la conflictul kurd. Din 1984, luptele între rebeliunea separatistă kurdă şi soldaţii turci au costat viaţa a peste 45.000 de persoane, potrivit armatei turce.

loading...

Citește și
Loading...

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.