V3Solar: de 20 de ori mai multă electricitate decât un panou solar plat

0

Pentru majoritatea celor care caută să capteze energie de la Soare pentru a satisface nevoile de energie domestică, lumea fotovoltaică este una statică şi plată. Chiar şi multe ferme solare la scară largă sunt dotate cu rânduri de panouri rigide. Celula Circulară Solară V3 este puţin diferită.

Aceasta este capabilă să genereze peste 20 de ori mai multă electricitate decât un panou plat cu aceeaşi zonă de celule fotovoltaice (PV), datorită combinaţiei de lentile concentrate, rotire dinamică, formă conică şi electronică avansată, relatează Gizmag.com.

Celula Circulară V3 prezintă două conuri, unul realizat din sute de celule triunghiulare  PV şi un concentrator static de lentile extern închis ermetic care cuprinde o serie de inele întrepătrunse şi un număr de lentile tubulare aşezate la distanţe egale în jurul suprafeţei exterioare.

Potrivit V3Solar, conul Celulei Circulare a fost aşezat la un unghi de 56% pentru a activa capturarea luminii solare la mai multe unghiuri decât panourile plate PV, ceea ce elimină nevoia pentru sisteme separate şi permite acomodarea la diferitele unghiuri ale Soarelui, de-a lungul întregului an.

Lentilele concentrează lumina în celulele PV de dedesubt şi, prin învârtirea conului interior, sunt evitate problemele de căldură excesivă asociate adesea cu sistemele statice care utilizează lentile sau oglinzi pentru a concentra lumina într-o anumită zonă.

Stratul fotovoltaic este rotit în mod continuu în şi în afara luminii concentrate, creând o dinamică închisă, iar electronii sunt stimulaţi în ceea ce este descris ca fiind un dans al luminii sincronizat perfect.

“Imaginează-ţi că ţii mâna sub o lupă. La un moment dat, căldura va ajunge la un punct de disconfort, şi chiar de durere. Acum imaginează-ţi cum îţi mişti mâna înainte şi înapoi pe sub lupă. Primeşti aceeaşi lumină, dar mai puţină căldură”, spune V3Solar.

Iată un clip video cu primul prototip în acţiune:.

“Rotaţia este alimentată de o cantitate mică de electricitate care vine de la Soare. Are nevoie doar de un amper, deoarece unitatea pluteşte pe magneţi, aşa că aproape că nu există nicio rezistenţă, iar magneţii sunt aranjaţi pentru a împinge în continuare rotirea. Rata învârtirii este controlată de bucle de reacţie electronică pentru a maximiza producţia”, spune Robert Styler, director la V3Solar.

Compania tocmai a anunţat că un prototip al Celulei Circulare a fost supus la o a treia serie de testare, unde a fost verificată ca fiind capabilă de a genera de 20 de ori mai multă electricitate decât un panou static plat cu o zonă asemănătoare de celule fotovoltaice.

Testul a presupus conectarea wireless a modulului de “furnizori de date” care înregistrează informaţii asupra unor indicatori precum căldură, viteza de revoluţie şi rezultate.

De asemenea, s-a descoperit că stratul de celule fotovoltaice nu depăşesc niciodată 35 de grade Celsius şi s-a determinat că modulul ar funcţiona pe termen nedefinit la o concentraţie de 20 de ori mai mare. Mai multe teste sunt programate pentru a analiza performanţa la un nivel de concentrare a luminii de 40, 50 şi 75 de ori mai mare.

V3Solar şi-a unit forţele cu Nectar Design pentru a finaliza designul comercial al modulului Celulei Circulare cu o înălţime şi un diametru de un metru, şi tocmai a încheiat o înţelegere cu o fermă solară de a furniza 800.000 de astfel de unităţi.

V3Solar a realizat următorul clip video pentru a explica tehnologia Celulei Circulare:

 

[nggallery id=74]

loading...
Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.