EUR
4,74 RON
(0%)
USD
4,20 RON
(0%)
GBP
5,41 RON
(-0.02%)
CHF
4,18 RON
(-0.01%)
AUD
3,00 RON
(-0.01%)
CAD
3,17 RON
(-0%)
BGN
2,42 RON
(0%)
RUB
0,06 RON
(0%)
ZAR
0,30 RON
(-0.03%)
BRL
1,13 RON
(-0.03%)
CNY
0,62 RON
(0%)
INR
0,06 RON
(-0.01%)

Viaţă fără telefon mobil

0

Aşteptând în staţia de autobuz, Nancy K. îşi pierdea speranţa. Trebuia să se întâlnească cu prietena ei Cynthia S., dar pe măsură ce minutele treceau, Nancy se întreba dacă se află la locul potrivit. Se pare că nu se afla unde trebuia. “Eu eram sus şi tu nu erai acolo!”, a exclamat Cynthia când în sfârşit s-au găsit.

Telefonul mobil a fost creat pentru a nu mai exista momente de genul acesta. Însă, Nancy K., în vârstă de 54 de ani, se află în categoria celor aproximativ 30 de milioane de adulţi americani care nu mai au un telefon mobil, relatează Anton Troianovski pentru Finance.yahoo.com.

Doamna K. plătea 65 de dolari pe lună, însă, a renunţat la serviciile telefoniei mobile cu câţiva ani în urmă, încercând astfel să reducă cheltuielile.

Un articol publicat în Wall Street Journal despre consumatorii care cheltuie mai puţin pe mâncare, haine şi divertisment, dar mai mult pe facturile la telefon, a atras câteva răspunsuri neaşteptate din partea cititorilor. Oricum, cine are nevoie de telefon mobil?

Pentru marile companii de telefonie, persoane ca doamna K. sunt exemple extreme ale unei provocări din ce în ce mai mari: Cum îţi menţii contractele scumpe cu clienţii, în timp ce economia slabă face presiuni asupra bugetelor oamenilor simpli?

Melissa H., din Hayward, California, în vârstă de 24 de ani spune că “M-am săturat să plătesc factura la telefon. Este o experienţă destul de eliberatoare”.

Doamna H. lucrează ca îngrijitoare medicală la domiciliu. Femeia în vârstă de 85 de ani de care are grijă are telefon mobil, şi “ţipă tot timpul la mine: De ce nu ai telefon mobil?”, povesteşte doamna H.

Faptul că a renunţat la telefonul mobil a determinat-o să înveţe din nou ce înseamnă punctualitatea. Atunci când se întâlneşte cu prietenele ei, numeşte un loc şi o oră exactă, pentru că nu îşi permite nici să schimbe locaţia şi nici să întârzie.

În general, telefoanele mobile se află în proprietatea a aproximativ 88% dintre adulţii americani, potrivit Centrului de Cercetare Pew. În ultimii doi ani, s-au înregistrat creşteri în ceea ce priveşte proprietatea telefoanelor mobile în rândul persoanelor mai sărace şi a bătrânilor.

Abonaţii nu par să renunţe la contractele lor de telefonie în număr mare, iar furnizorii de wireless sunt siguri că utilizatorii de telefoane mobile vor cheltui din ce în ce mai mult pentru servicii de Internet mobil. Însă, pe măsură ce dispozitive precum iPhone (şi contractele scumpe, care de obicei vin împreună) continuă să se răspândească, unii consumatori caută modalităţi să reducă cheltuielile.

Contractele prepray la costuri reduse devin din ce în ce mai populare.

În al doilea semestru al acestui an, numărul de abonaţi de telefonie mobilă a crescut cu doar 0,5% faţă de anul anterior, până la 217 milioane. Numărul de clienţi prepay a crescut cu aproximativ 11%, până la 74 de milioane.

O parte din motivul pentru această situaţie sunt persoane ca Jim Foster din Arlington, care deţine o mică afacere. Afacerea sa a suferit din cauza crizei economice, astfel că, pentru a reduce cheltuielile, domnul Foster a renunţat la contractele de telefonie mobilă, şi a apelat la un contract prepay, facturile ajungând la 83 de dolari pe lună, faţă de 150 de dolari pe lună. Domnul Foster spune că e puţin probabil să se întoarcă la un moment dat la contractul anterior.

La limita inferioară de pe scara veniturilor, oamenii renunţă la telefoane complet, cel puţin temporar, atunci când se află sub presiune financiară.

Însă, nu oricine poate renunţa la telefonul mobil atât de uşor. O femeie în vârstă de 45 de ani, pe nume Carlene, spune că şi-ar dori să treacă la un contract prepay mult mai ieftin, însă există o problemă: nu îşi permite să plătească taxa de încheiere a contractului înainte de data stabilită. Aşa că este foarte posibil să fie nevoită să mai aştepte cel puţin încă un an până să poată reduce cheltuielile prin această modalitate.

loading...

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.