Aerul lichid: o nouă speranţă pentru depozitarea energiei

Transformarea aerului în lichid poate reprezenta o soluţie pentru cea mai mare provocare în inginerie: cum să depozitezi energia, relatează Bbc.co.uk.

Institutul de Inginerie Mecanică spune că aerul lichid poate concura cu bateriile şi hidrogenul pentru a depozita excesul de energie generat de surse regenerabile.

Astfel, electricitatea generată de fermele eoliene în timpul nopţii poate fi folosită pentru a răci aerul până la o stare criogenică într-o locaţie îndepărtată.

Atunci când cererea creşte, aerul poate fi încălzit pentru a porni o turbină.

Inginerii spun că procesul de a produce electricitate “de moment” poate avea o eficienţă de până la 70%.

Tehnologia a fost dezvoltată în mod original de către Peter Dearman, un inventator dintr-un garaj din Hertfordshire, pentru a alimenta vehicule.

O nouă firmă, Highview Power Storage, a fost creată pentru a transfera tehnologia domnului Dearman într-un sistem care să poată depozita energie pentru a fi folosită pe reţeaua electrică.

Citeste si:  UE: Partea bună a crizei

Procesul, finanţat parţial de către guvern, a fost testat timp de doi ani în spatele unei staţii de alimentare din Slough, Buckinghamshire.

Mai mult decât aer cald

Rezultatele  au atras admiraţia oficialilor IMechE.

“Am zeci de oameni care în fiecare săptămână încearcă să mă convingă că au o invenţie genială”, spune Tim Fox, director în cadrul departamentului de energie. “În acest caz, este o aplicaţie foarte inteligentă care pare o posibilă soluţie la o provocare destul de mare ce ne priveşte pe toţi, din moment ce creştem cantitatea de energie intermitentă de la surse regenerabile”.

Doctorul Fox a cerut guvernului să ofere stimulente pentru firme în viitoarea legislaţie privind electricitatea, pentru a stoca energia pe o scară comercială.

Citeste si:  O nouă cercetare şocantă sugerează că în Holocaust au murit 20 de milioane de victime

IMechE spune că simplitatea şi eleganţa procesului Highview este atrăgătoare, în special din moment ce se adresează nu doar problemei de depozitare, dar şi problemei separate a căldurii reziduale industriale.

Procesul are un număr de etape:

1. Electricitatea “wrong time este folosită pentru a absorbi aer, pentru a elimina dioxidul de carbon şi vaporii de apă (acestea ar îngheţa).

2. Aerul rămas, în cea mai mare parte nitrogen, este răcit până la -190 de grade Celsius şi se transformă în lichid (prin schimbarea stării aerului din gaz în lichid se depozitează energia).

3. Aerul lichid este menţinut într-un balon de vid uriaş până când este necesar.

4. Atunci când cererea pentru energie creşte, lichidul este încălzit la temperatura ambientului. În momentul în care se vaporizează, acesta porneşte o turbină pentru a produce electricitate. Nu presupune nici un tip de ardere.

Citeste si:  Un videoclip în care un bărbat cântă spontan în metrou a strâns 70 de milioane de vizualizări

IMechE spune că acest proces este doar 25% eficient, dar este în mare parte îmbunătăţit prin co-amplasarea crio-generatorului lângă o unitate industrială sau lângă o staţie electrică care produce o căldură de nivel redus, ce este ventilată şi apoi eliberată în atmosferă.

Căldura poate fi utilizată pentru a stimula expansiunea termală a aerului lichid.

Se poate economisi şi mai multă energie dacă se ia aerul rezidual rece atunci când acesta s-a terminat de răcit şi se trece prin trei rezervoare ce conţin pietriş.

Rezervorul răcit depozitează răcoarea până când este necesară pentru a reporni procesul de răcire a aerului.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

close