FMI deblochează 59,6 milioane de euro suplimentare pentru Republica Moldova

0

Fondul Monetar Internaţional (FMI) a anunţat marţi, 2 octombrie, că pune suplimentar la dispoziţia Republicii Moldova 59,6 milioane de euro în cadrul ajutorului financiar acordat acestei ţări, transmite AFP.

Această sumă corespunde celei de-a şasea tranşe dintr-o dublă facilitate de credit pe trei ani, acordată autorităţilor de la Chişinău în ianuarie 2010 şi prevăzută să urce până la 440,3 milioane de euro, a informat FMI într-un comunicat.

Unda verde din partea FMI pentru această tranşă ridică la 381,2 milioane de euro totalul pe care Moldova poate să-l retragă dacă este necesar.

Fondul subliniază că autorităţile Republicii Moldova au redus deficitul bugetar de la 6,3% în 2009 la 2,4% la sfârşitul lui 2011, dar atrage atenţia că însănătoşirea finanţelor publice a încetinit din cauza reducerii veniturilor la buget pe fondul atenuării creşterii economice, a facilităţilor fiscale, dificultăţilor în colectarea taxelor şi impozitelor, precum şi a angajării unor noi cheltuieli. ‘Autorităţile moldovene au pus în aplicare măsuri de corecţie pentru a menţine obiectivul de a reduce deficitul bugetar înscris în programul economic’, în schimbul asistenţei din partea Fondului, se menţionează în comunicatul amintit.

Potrivit FMI, creşterea economică a ţării urmează să se redreseze în cel de-al doilea semestru şi să atingă 3,5% pe întreg anul în curs, sub nivelul din 2011 (6,4%).

Fostă republică sovietică, Moldova, cea mai săracă ţară din Europa, a depăşit în luna martie o criză politică de trei ani, prin alegerea unui şef al statului, în persoana lui Nicolae Timofti, susţinut de majoritatea proeuropeană din Parlament.

loading...
Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.