Mărturia unui doctor: „Medicamentele mint!”

1

– Doctorii care prescriu medicamente nu ştiu că acestea nu fac ceea ce trebuie. Şi nici pacienţii lor nu ştiu asta. Însă, producătorii ştiu toate detaliile despre respectivul medicament, dar nu spun nimic.

 

Reboxetina este un medicament pe care eu l-am prescris. Alte medicamente nu au reuşit să facă nimic pentru pacientul meu, aşa că am vrut să încercăm ceva nou. Am citit informaţiile despre testele făcute în ceea ce priveşte acest medicament înainte de a scrie reţeta şi am descoperit doar teste bune, cu rezultate pozitive copleşitoare, scrie doctorul Ben Goldacre in The Guardian.

Reboxetina era mai bună decât placebo, şi la fel de bună ca şi orice alt antidepresiv. Era aprobat de către Agenţia de reglementare pentru Produse de sănătate şi medicină (MHRA), care acoperă toate medicamentele din Marea Britanie.

Milioane de doze sunt prescrise în fiecare an, în întreaga lume. Reboxetina era în mod clar un tratament sigur şi eficient. Am discutat cu pacientul despre dovezile obţinute şi am hotărât, împreună, că acesta era tratamentul potrivit. Aşa că am semnat o reţetă.

 

Ce a urmat…

Însă, amândoi am fost induşi în eroare. În octombrie 2010, un grup de cercetători au reuşit în sfârşit să adune laolaltă toate informaţiile care existau despre Reboxetină, atât cele din testele care au fost publicate, cât şi cele care nu au apărut niciodată în lucrări academice.

Atunci când toate aceste informaţii au fost puse cap la cap au arătat o imagine şocantă. Şapte teste au fost realizate comparând reboxetina cu placebo.

Doar unul, realizat pe 254 de pacienţi, a avut un rezultat pozitiv, bun, şi acesta a fost publicat într-o revistă academică, pentru doctori şi cercetători.

Însă  6 teste au fost realizate, la aproape de zece ori mai mulţi pacienţi. Din toate aceste teste a reieşit faptul că reboxetina nu era mai bună decât o aspirină, şi, mai rău, aducea mai multe daune decât beneficii.

Nici unul din aceste teste nu a fost publicat. Nu aveam nici cea mai mică idee că acestea existau.

Ca doctor, am făcut ceva împotriva sănătăţii pacientului meu, pur  şi simplu din cauză că acele informaţii au fost bine ascunse.

 

Şi? Reboxetina se găseşte în continuare pe piaţă…

Reboxetina este încă pe piaţă şi sistemul care a permis aceste lucruri să se întample încă funcţionează, pentru toate medicamentele, în toate ţările din lume.

Informaţiile negative lipsesc, pentru toate tratamentele, în toate domeniile ştiinţifice.

Agenţiile de reglementare şi persoanele abilitate la care ne-am aştepta să identifice aceste practici nu îşi fac datoria.

Aceste probleme au fost ferite de părerea publicului deoarece sunt mult prea complexe pentru a fi înţelese de toată lumea. De aceea nu au fost rezolvate de politicieni, cel puţin într-o anumită măsură, însă, este nevoie şi de anumite detalii pentru a putea fi explicate.

Pentru a rezolva o problemă, trebuie mai întâi să o înţelegi, de aceea vă spun că există câteva lucruri pe care trebuie să le ştiţi.

 

Citeste continuarea…

loading...

Citește și
1 Comentariu
  1. Aurel spune

    Era de notorietate ca adesea efectele secundare ale unor medicamente le depaseau pe cele pozitive, pentru care era destinat medicamentul respectiv. Dar ceea ce ni se dezvaluie prin acest articol este de-a dreptul … cinic, daca nu criminal. In aceste conditii, va trebui sa ne ferim de medicamente, oricat de laudate ar fi in prospectele lor cosmetizate si sa revenim la natura, fara tente politicianiste!!
    Ieri seara, urmaream o emisiune despre medicina traditionala chineza si coreeana, cu referire directa la acupunctura. A fost deosebit de interesanta emisiunea, chiar si unele aprecieri la medicina occidentala, supertehnologizata, cu rezultate incomplete in directia vindecarii anumitor maladii.
    Oricum, cinismul unor astfel de comportamente intr-o zona a activitatii umane atat de sensibila, care afecteaza oameni dedicati de cele mai multe ori trup si suflet, nu doar printr-un juramant profesional profund uman, si care pot gresi fata de pacient datorita rapacitatii unor indivizi egoisti, perfizi, cu inclinatii criminale, este socant si demn de dispret.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.