Poliţia din New York se mobilizează în faţa răspândirii violenţei propagate pe internet

0

Poliţia din New York a anunţat marţi că intenţionează să dubleze efectivele diviziei sale pentru combaterea crimei organizate – aşa-zisa ‘gang unit’ – pentru a putea răspunde adecvat la violenţa propagată pe reţelele sociale de un număr crescând de adolescenţi, relatează AFP şi AP.

După cum a precizat comandantul poliţiei, Raymond Kelly, aceste efective vor creşte progresiv de la 150 la 300 şi activitatea lor se va concentra nu atât asupra bandelor cunoscute implicate în traficul de droguri, cât asupra grupurilor de adolescenţi ‘vag organizate, care se identifică prin strada pe care locuiesc’.

Aceste din urmă grupuri se fac responsabile de ‘mare parte din violenţe’ comise cu precădere în cartierele defavorizate, a precizat Kelly într-un discurs pe care urma să-l rostească la o reuniune a responsabililor din poliţie la San Diego /California/, din care au fost difuzate extrase în avans.

Acum două săptămâni, poliţia a arestat 49 de membri a două bande adverse din Brooklyn, responsabile de mai multe omucideri, în principal membri ai celor două grupuri, dar şi trecători nevinovaţi prinşi în schimburi de focuri, a punctat comisarul Kelly.

‘Datorită nevoii irezistibile pe care au simţit-o /membrii bandelor/ de a-şi etala performanţele criminale pe Facebook, anchetatorii au putut folosi reţelele sociale pentru a realiza harta virtuală a activităţilor lor infracţionale din ultimii trei ani’, a precizat responsabilul american.

În trecut, ‘brutalitatea între adolescenţi se reglementa prin lovituri de pumn. Acum se întâmplă frecvent să se reglementeze cu arme de foc‘, a mai remarcat Kelly în discurs.

Comandantul poliţiei newyorkeze a subliniat de asemenea că reţelele sociale alimentează violenţa, adolescenţii făcând publice pe astfel de reţele ameninţări cu moartea şi fotografii prin care vor să stârnească frică. De exemplu, a spus el, un tânăr îşi postează fotografia în faţa casei unui rival, ameninţându-l astfel cu moartea. La rândul lor, informatorii sau cei care depun plângeri sunt identificaţi pe Facebook şi ameninţaţi.

Raymond Kelly a mai menţionat că în ultima vreme au devenit foarte căutate de tinerii hoţi produsele Apple, cum sunt telefoanele iPhone sau tabletele iPad. ‘În 2002 se înregistrau la New York un număr de 86 de furturi de produse Apple. Anul trecut acest număr de fost de 13.233. Iar pe primele nouă luni ale acestui an cifrele sunt în creştere cu 40%’, a adăugat responsabilul american.

loading...
Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.