Tentativa de asasinare a unui general indian în plin centrul Londrei

Poliţia britanică a declanşat o anchetă cu privire la tentativa de asasinare a generalului indian Kuldeep Singh Brar în plin centrul Londrei, relatează BBC News.

 Potrivit victimei, patru bărbaţi necunoscuţi l-au atacat cu un cuţit şi l-au rănit în zona gâtului în seara de 1 octombrie în timp ce se plimba cu soţia sa în piaţa Oxford Circus.

Generalul, care a supravieţuit rănilor, le-a spus anchetatorilor că agresorii săi erau îmbrăcaţi în negru şi purtau bărbi lungi. El a menţionat de asemenea că a scăpat cu viaţă numai că a opus o rezistenţă acerbă atacatorilor.

Brar, 78 de ani, consideră că incidentul a fost o încercare de răzbunare pentru rolul său în înăbuşirea revoltei extremiştilor sikh în 1984. Atunci trupe ale armatei indiene, aflate sub comanda sa, au cucerit prin luptă Templul de Aur Amritsar din provincia Punjab, unde se refugiaseră numeroşi militanţi separatişti.

În timpul asediului templului, conform datelor oficiale, au murit cel puţin 400 de persoane, între care 87 de militari. Grupările sikh contestă însă aceste cifre, susţinând că bilanţul atacului ar fi în realitate cu mult mai mare şi că cele mai multe victime au fost făcute printre pelerinii sikh.

Militanţii sikh cereau separarea zonelor locuite de ei de India şi crearea unui stat independent Khalistan.

După încheierea asaltului templului, un val de violenţe împotriva credincioşilor sikh a cuprins întreaga Indie, soldat cu peste 3.000 de victime.

Şefa executivului indian Indira Ghandi, la ordinul căreia generalul Brar a pus la cale operaţiunea Bluestar (asaltul asupra Templului Galben) a fost asasinată câteva luni mai târziu de către militanţi sikhi, în semn de răzbunare.

Generalul indian, înjunghiat la Londra, a suferit o intervenţie chirurgicală, potrivit ultimelor date, iar viaţa sa nu este în pericol.

loading...

Citește și
Loading...

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.