Bloomberg: Ciprul are nevoie de un ajutor internaţional de 11 miliarde de euro

Guvernul Ciprului va căuta să obţină un pachet de asistenţă financiară de 11 miliarde de euro, 62% din PIB, pentru recapitalizarea băncilor şi plata datoriilor, au declarat surse anonime pentru Bloomberg.

Sursele susţin că ministrul cipriot de finanţe, Vassos Shiarly, a anunţat că băncile ţării au nevoie de capital suplimentar de 5 miliarde de euro, după ce au pierdut 4 miliard de euro în urma restructurării datoriei Greciei, iar Ciprul are nevoie de 6 miliarde de euro pentru rambursarea datoriilor şi reducerea deficitului.

Un purtător de cuvânt al guvernului de la Nicosia a refuzat să comenteze informaţiile Bloomberg.

Ciprul, stat membru al zonei euro, cu un Produs Intern Brut de doar 17 miliarde de euro, a cerut în iunie ajutor pentru salvarea celor mai mari bănci ale sale, expuse puternic la datoria Greciei. Discuţiile cu reprezentanţii UE, BCE şi FMI nu au fost până acum încununate de succes.

Încă nu se ştie exact valoarea pachetului de asistenţă financiară solicitat de Cipru, unii analişti apreciind că Uniunea Europeană, Fondul Monetar Internaţional şi Banca Centrală Europeană vor acorda insulei un ajutor financiar de 10 miliarde de euro. Reprezentanţii creditorilor internaţionali cer Ciprului reducerea salariilor şi a pensiilor, reformarea sistemului de pensii şi privatizări.

Deşi poartă discuţii cu Uniunea Europeană, Fondul Monetar Internaţional şi Banca Centrală Europeană, Ciprul a solicitat anterior şi Rusiei un împrumut, bazându-se pe relaţiile economice strânse dintre cele două ţări. Rusia a acordat deja Ciprului un împrumut de 2,5 miliarde de euro, la finele lui 2011.

Dificultăţile cu care se confruntă băncile din Cipru nu sunt cauzate numai de expunerea lor la Grecia, ci şi de presiunile ridicate asupra calităţii activelor, din cauza deţinerilor de obligaţiuni suverane elene, şi de dificultăţile macroeconomice interne, susţin analiştii. Principalele bănci din Cipru sunt prezente şi în România.

loading...

Citește și
Loading...

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.