Fiecare fir de nisip este o adevărată operă de artă – GALERIE FOTO

Când faci o plimbare pe plajă sub clar de lună, cât de des te gândeşti la firele minuscule de nisip care se prind de degetele tale? De deasupra, nisipul pare a fi o grămadă de pietricele maronii, uneori presărate cu scoici sau mucuri de ţigară. Însă nisipul are o poveste mult mai fascinantă, prezintă Discovermagazine.com.

 

Compus din resturi ale erupţiilor vulcanice, ale munţilor erodaţi, de organisme moarte şi chiar din rămăşiţe ale structurilor degradate realizate de om, nisipul poate dezvălui istoria biologică şi geologică a unui mediu local.

Iar analizată îndeajuns de aproape, aşa cum a făcut cercetătorul şi artistul Gary Greenberg, nisipul poate dezvălui culori, forme şi texturi spectaculoase.

Aceste imagini ale boabelor de nisip din întreaga lume au fost realizate de Greenberg folosind un microscop 3D de ultimă generaţie.

 

Plaja Lumahai, Kauai, din Hawaii

Olivina de un verde strălucitor este un mineral semnificativ din lava bazaltică care curge lent în Hawaii şi este bogat în fier. Densitatea acestui mineral permite separarea sa de alte boabe de nisip în acţiunea de rulare şi depozitare a valurilor, care rezultă în acumularea care oferă acestei plaje nuanţa de un verde gălbui.

Nisipurile dense precum olivina sunt rezistente şi la intemperii, ceea ce le permite să îndure forţa valurilor timp de mii de ani. (Imagine cu zoom 110x)

 

Sahara de Nord, Maroc

Suprafaţa mată a acestor granule este tipică pentru nisipul din deşert, unde acestea se ciocnesc constant una cu cealaltă. Multe nisipuri din deşert au o culoare roşiatică slabă cauzată de un strat subţire de fier, care înveleşte granulele. (Imagine cu zoom 85x)

 

Insula Plum, Massachusetts

Mineralele metamorfice, care se formează la temperaturi şi presiuni mari în subteran, pot deveni boabe de nisip grele, viu colorate ca şi cele din imagine. Însă, culoarea nu este un indiciu de încredere pentru identificarea diferitelor tipuri de nisip.

În această imagine, granulele roz şi roşii sunt granat, însă acest mineral poate fi şi maro, negru, verde sau portocaliu. Epidotul de o culoare verde aprins (un alt mineral din clasa silicaţilor şi germanaţilor) poate fi şi gri, maro sau aproape negru. Magnetita neagră unghiulară, cel mai des întâlnit material magnetic de pe Pământ, este întotdeauna neagră, însă este frecvent întâlnită în apropiere de granat. (Imagine cu zoom 95x)

 

Makena Point, Maui, Hawaii

Acest tip de nisip de culoare roşie din cauza oxidului de fier, a fost întâlnit în Makena Point, din Maui. Nisipul a rezultat din eroziunea rocii vulcanice, care a fost produsă de solidificarea magmei topite. (Imagine cu zoom 125x)

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata