EUR
4,84 RON
(-0.04%)
USD
4,28 RON
(-0.21%)
GBP
5,41 RON
(-0.05%)
CHF
4,56 RON
(-0.02%)
BGN
2,47 RON
(+0.28%)
BYN
1,75 RON
(+0.2%)
CAD
3,15 RON
(+0.37%)
RSD
0,04 RON
(-0.05%)
AUD
2,98 RON
(+0.24%)
JPY
0,04 RON
(-0.6%)
CZK
0,18 RON
(+0.02%)
INR
0,06 RON
(+0.03%)

Fiecare fir de nisip este o adevărată operă de artă – GALERIE FOTO

Maui, Hawaii

Nu tot nisipul este din bucăţi mici de rocă. Nisipul biogenic, care se formează din rămăşiţele formelor de viaţă marine, este ingredientul principal al multor plaje tropicale. Granulele de aici sunt fragmente mici din cochilia unui arici de mare.

Umflăturile de pe boabele albe reprezintă locurile de inserţie a spinilor ariciului de mare. Granulele albastre s-au erodat până în punctul în care umflăturile au fost complet eliminate. (Imagine cu zoom: 100x)

 

Insula Taketomi, Okinawa, Japonia

Cu un aspect ca al unei stele pufoase albe presărată cu perle mici, aceste boabe reprezintă cochilia unor protozoare numite foraminifere. Un număr estimativ de 4000 de tipuri de foraminifere trăiesc în oceanele lumii.

Cochiliile sunt realizate în principal din carbonat de calciu, pe care organismele îl obţin din atomii de carbon din aer şi apă. Astfel, foraminiferele joacă un rol important în ciclul carbonului. (Imagine cu zoom: 75x)

 

Maui, Hawaii

Acele transparente sunt structuri de burete, care formează scheletele interne ale acestora. Acele sunt realizate din siliciu, care poate fi găsit într-o varietate de forme bizare (inclusiv păianjeni şi cârlige) şi sunt suficient de ascuţite şi dure pentru a trece prin pielea umană.

Acele înconjoară vârful unei cochilii spiralate, compusă în principal din carbonat de calciu, care s-a rupt şi s-a erodat. (Imagine cu zoom: 70x)

 

Plaja Geriba, Brazilia

Viermii au săpat tranşee în acest fragment de cochilie. Viermii precum aceştia sunt des întâlniţi atât în oceane, cât şi pe sol. (Putere de mărire: 110x)

 

Insula Delos, Grecia

Obiecte realizate de om pot deveni nisip. Aceste granule au fost descoperite pe insula grecească Delos, unul din locurile cele mai importante din punct de vedere mitologic, istoric şi arheologic din Grecia.

Delos nu a avut niciun fel de marmură autohtonă, aşa că o cantitate enormă de marmură a trebuit să fie extrasă şi cărată pe insulă pentru a construi templele. De-a lungul anilor blocurile de marmură s-au erodat, iar plajele locale sunt acum presărate cu diferite tipuri de marmură. (Imagine cu zoom: 130x)

 

New Mexico

Unele tipuri de nisip provin din activităţi umane mai puţin artistice. În această imagine se pot observa granule mici de cupru izbite într-o pepită mare, tot din cupru. Aceste granule provin de la un topitor de cupru.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata