Frauda, cauza a două treimi dintre retractările de studii biomedicale

0

Manipularea datelor sau plagiatul se află la originea a două treimi dintre retractările de studii biomedicale publicate în lume, un fenomen care a luat amploare după 1975, relevă o anchetă publicată în Analele Academiei Americane de Ştiinţe (PNAS), preluată marţi de AFP.

„Cercetarea biomedicală a devenit un fel de joc în care învingătorul ia totul, cu stimulente perverse, care îi împing pe oamenii de ştiinţă la laxism şi, în anumite cazuri, la falsificarea datelor sau la comiterea altor erori profesionale”, a explicat dr. Arturo Casadevall, de la Facultatea de medicină Einstein din New York, unul dintre principalii autori ai anchetei.

Echipa de cercetători a analizat 2.047 de studii care au făcut obiectul retractării în literatura biomedicală, confruntând mai multe surse, nu doar publicaţiile în care au apărut studiile respective.

Potrivit anchetei, în jur de 21% dintre retractări au fost atribuite unei erori, în timp ce 67% au rezultat din greşeli profesionale, printre care frauda dovedită sau suspectată (43%), similaritatea cu lucrări deja publicate (14%) şi plagiatul (10%). Pentru restul de 12%, cauzele retractării nu au putut fi determinate.

„Cel mai preocupant este faptul că, cu cât frauda este mai sofisticată, cu atât mai mici sunt şansele de a fi demascată”, a subliniat dr. Casadevall, atenţionând că „există, probabil, mai multe studii frauduloase nedepistate în literatura medicală”.

loading...
Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.