EUR
4,76 RON
(-0.15%)
USD
4,19 RON
(+0.03%)
GBP
5,46 RON
(-0.24%)
CHF
4,19 RON
(-0.26%)
AUD
3,00 RON
(-0.44%)
CAD
3,18 RON
(-0.63%)
BGN
2,43 RON
(-0.12%)
RUB
0,06 RON
(-0.62%)
ZAR
0,30 RON
(-0.56%)
BRL
1,13 RON
(+0.12%)
CNY
0,62 RON
(-0.57%)
INR
0,06 RON
(-0.24%)

Ministerul Finanţelor a retras de pe site proiectul privind impozitele şi taxele locale şi îl actualizează

0

Ministerul Finanţelor Publice /MFP/ a retras de pe site proiectul de hotărâre de guvern privind indexarea impozitelor şi taxelor locale cu 16,05% – rata inflaţiei pentru perioada 2010-2012 – şi lucrează la actualizarea acestuia.

Având în vedere că prognoza actuală privind rata medie a inflaţiei pentru anul 2012, care trebuie folosită la stabilirea indicelui de indexare, este în prezent mai mică decât cea luată în calcul la cuantificarea impactului fiscal de la momentul analizei preliminare, este necesară revizuirea analizei de impact şi rediscutarea sa cu instituţiile financiare internaţionale cu ocazia următoarelor consultări, precizează MFP într-un comunicat remis joi.

‘În acest context, având în vedere prevederile legale racordate la cele europene şi faptul că guvernările anterioare nu şi-au respectat obligaţiile asumate, în prezent Ministerul Finanţelor Publice procedează la actualizarea proiectului de Hotărâre de Guvern precum şi la asigurarea respectării cerinţelor legale de dialog social şi dezbatere publică’, se afirmă în comunicat.

În concordanţă cu prevederile art.292 alin.1 din Legea nr.571/2003 privind Codul Fiscal, cu modificările şi completările ulterioare, o dată la 3 ani se actualizează nivelurile impozitelor şi taxelor locale, ţinând cont de evoluţia ratei medii a inflaţiei de la ultima indexare, prin Hotărâre de Guvern iniţiată în comun de Ministerul Finanţelor Publice şi de Ministerul Administraţiei şi Internelor. Codul Fiscal este elaborat conform normelor europene în domeniu şi orice guvern are obligaţia de a-l respecta.

Precedenta Hotărâre de Guvern privind valorile impozabile pentru stabilirea impozitelor şi taxelor locale şi a altor taxe asimilate acestora a fost adoptată de Guvernul de la acea dată, prin HG nr.956/2009 din 19 august 2009.

‘Proiectul Hotărârii de Guvern aflat în discuţie, care se referă la actualizarea nivelurilor impozitelor şi taxelor locale ţinând cont de evoluţia ratei medii a inflaţiei pentru anii 2010-2012 (inflaţie efectivă în 2010 şi 2011 şi inflaţie prognozată în 2012), a fost elaborat de către MFP la începutul lunii martie 2012, publicat pe site-ul MFP la data de 22 martie 2012 şi înregistrat la Secretariatul General al Guvernului în luna aprilie 2012, cu nr.791/DPSG/25.04.2012 în vederea discutării şi aprobării de către guvernul respectiv’, precizează MFP. Codul Fiscal prevede ca această HG trebuia să fie aprobată până la data de 30 aprilie, dar guvernul de la acea dată nu a finalizat procedura până la data limită.

Rata medie a inflaţiei înregistrată pentru perioada de 3 ani de la ultima indexare, respectiv pentru intervalul 2010-2012, este de 16,05%, cel mai ridicat nivel înregistrându-se în anul 2010 (rata medie a inflaţiei 6,09%) ca efect al deciziei Guvernului de la acea dată de creştere a TVA de la 19% la 24%.

Practic, indexarea prevăzută de Codul Fiscal pentru 2013 este influenţată în proporţie substanţială de tipul de politici de ajustare ale guvernărilor anterioare din anii 2010-2011. Potrivit obligaţiilor asumate faţă de partenerii externi (Comisia
Europeană, Fondul Monetar Internaţional, Banca Mondială) s-a calculat impactul bugetar care a fost agreat şi prezentat în nota de fundamentare’, se spune în comunicat.

MFP a publicat pe pagina de Internet, pe 2 octombrie, proiectul privind indexarea impozitelor si taxelor locale cu 16,05%.

Premierul Victor Ponta a afirmat miercuri seară că a discutat cu vicepremierul Florin Georgescu despre proiectul privind creşterea taxelor şi impozitelor, punctând că este vorba despre posibilitatea legală a primarilor ca o dată la trei ani să actualizeze taxele locale cu inflaţia şi reiterând că Executivul nu are în vedere pentru 2013 măriri de taxe şi impozite.

‘Când am văzut ştirea, căci eu n-am văzut propunerea, l-am sunat pe domnul Florin Georgescu şi am spus: ‘Domnule, aţi înnebunit, ce aveţi?’. El a spus că nu ştie nimic şi că-l sună pe Liviu Voinea. Îl sună pe domnul Liviu Voinea care spune ‘nu ştiu nimic’. Că aşa este la Ministerul Finanţelor, este ca ‘într-o scrisoare pierdută’. După care, m-au sunat înapoi, în aceeaşi ordine ierarhică şi mi-au explicat. Sigur, discuţia nu a fost aşa de veselă cum v-o descriu eu. O dată la trei ani, conform legii, autorităţile locale au voie, nu obligaţia, să actualizeze taxele locale cu inflaţia. O dată la trei ani. Pentru asta, Ministerul Finanţelor dă o hotărâre care spune cât este inflaţia şi cât este maximul cu care pot să mărească, după care, de la anul, primarul, dacă consideră că are nevoie de mai multe venituri, împreună cu consiliul local, (…) poate să mărească anumite taxe”, a explicat Ponta, la Realitatea TV.

Prin indexarea la inflaţie a impozitelor şi taxelor locale, MFP estima că veniturile bugetelor locale vor creşte cu 531,62 milioane lei anual.

loading...

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.