Portugalia: Guvernul anunţă o creştere generalizată a impozitelor în 2013

0

Guvernul portughez a anunţat, miercuri, o creştere generalizată a impozitului pe venit şi a semnalat că, dacă nu adoptă măsuri adiţionale, ţara va încheia anul 2012 cu un deficit de 6,2%, adică cu 1,2% mai mult faţă de ultima ţintă convenită cu UE şi FMI, potrivit AFP şi EFE.

Executivul de la Lisabona a prevăzut creşterea impozitelor pe venit aplicând o taxă extraordinară de 4%, a explicat ministrul finanţelor, Vitor Gaspar, într-o conferinţă de presă.

‘Ajustarea se dovedeşte mai grea decât s-a prevăzut’, a subliniat ministrul, care a adăugat că previziunile în materie de şomaj au fost revizuite în creştere pentru anul viitor, cu o rată record de 16,4%.

Noile măsuri vor fi cuprinse în bugetul pe 2013, care va fi prezentat parlamentului la 15 octombrie. Ele înlocuiesc un precedent proiect la care guvernul a trebuit să renunţe în urma protestelor a sute de mii de persoane, care, la 15 septembrie, au manifestat la Lisabona şi în alte oraşe ale ţării.

În pofida drasticei reduceri a cheltuielilor publice, Portugalia întâmpină dificultăţi în reducerea deficitului, mai ales din cauza pronunţatei scăderi a veniturilor fiscale ca urmare a prăbuşirii consumului.

Calculele făcute de entităţile internaţionale şi de guvernul portughez nu prevedeau o contracţie atât de puternică a consumului în acest an, ceea ce a redeschis dezbaterea despre modul de stabilire a limitei măsurilor de austeritate astfel încât acestea să nu sufoce posibilităţile de creştere.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.