Creditele Prima Casa in euro, mai ieftine cu un procent fata de inceputul anului

Cei care au ales sa isi cumpere o locuinta prin programul Prima Casa au motive de bucurie, dobanda la creditele in euro a coborat cu peste 1 procent.

De la inceputul anului, dobanda Euribor 3M (la 3 luni), folosita de banci pentru indexarea ratei dobanzii la creditele in euro acordate prin programul guvernamental Prima Casa, a coborat cu peste 1 procent, de la 1.288% la un minim istoric de 0.22%.

De scaderea indicelui Euribor beneficiaza atat cei care au deja in derulare un credit Prima Casa, dar si cei care intentioneaza sa achizitioneze o locuinta in perioada urmatoare prin intermediul programului.

Romanii care au in derulare un astfel de credit au putut observa cum in acest an la fiecare 3 luni, dobanda a fost modificata de banca in jos, iar rata a scazut, ultima modificare fiind aplicata la inceputul lunii octombrie.

Citeste si:  Olteanu (BNR): În România există 3,8 milioane de persoane fizice debitori ai băncilor şi 17,1 milioane de depozite

Astfel, daca la inceputul anului rata la un credit Prima Casa de 50.000 euro pe 30 de ani, era de 277 euro, in prezent, la acelasi credit rata lunara a coborat la 245 euro, mai mica cu 11 procente. In acelasi timp, pentru creditele nou acordate, clientii primesc dobanzi DAE care se apropie de 4.5%, in conditiile in care marja de dobanda este de maxim 4%, la care se adauga Euribor la 3 luni.

Vestea proasta este aceea ca aceasta scadere nu mai poate fi repetata si in intervalul urmator, dobanda Euribor la 3 luni mai poate sa scada cu doar 0.22%.

Citeste si:  Camera Comunelor blochează un nou vot pe tema Acordului Brexit

Peste 99% dintre clientii de Prima Casa se afla in aceasta situatie, deoarece au ales sa se imprumute in euro, in pofida recomdarilor BNR de a ne imprumuta in moneda in care realizam venituri, pentru a nu fi expusi riscului de curs valutar.

Atractivitatea creditului Prima Casa in euro este data pe langa dobanda scazuta si de avansul minim de doar 5 procente, fata de 25% in cazul unui credit ipotecar de achizitie locuinta. Programul Prima Casa a fost unul din singurele tipuri de imprumuturi care nu a fost impactat de modificarile aduse de catre Banca Nationala, la finalul anului trecut, asupra normelor de creditare.

Citeste si:  ANM monitorizează norii radioactivi de la Cernobîl: nicio ameninţare în următoarele 7 zile

Pentru cei care au preferat siguranta unui credit in lei, dobanda nu a suferit modificari importante fata de inceputul anului, valoarea Robor la 3 luni fiind cu doar 0.1% mai mica decat cea de la inceputul anului.

De scaderi similare ale dobanzii la credite au beneficiat si cei care au in derulare credite ipotecare sau de nevoi personale cu sau fara garantii, cu dobanda variabila, indexate in functie de indicele Euribor la 1 luna, 6 luni sau 12 luni.

Romanii insa ar trebui sa se grabeasca daca vor sa obtina un credit Prima Casa, deoarece fondurile mai sunt disponibile doar pentru acest an, iar pentru anul urmator nu exista inca demersuri de continuare a programului.

Sursa: moneycenter.ro

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata