EUR
4,84 RON
(+0.41%)
USD
4,33 RON
(+0.98%)
GBP
5,44 RON
(-0.15%)
CHF
4,50 RON
(+0.91%)
BGN
2,47 RON
(+0.51%)
BYN
1,80 RON
(+0.64%)
CAD
3,20 RON
(-0.29%)
RSD
0,04 RON
(+0.41%)
AUD
2,97 RON
(-0.91%)
JPY
0,04 RON
(+1.61%)
CZK
0,18 RON
(-0.39%)
INR
0,06 RON
(+0.17%)

Deputaţii au adoptat reîntregirea salariilor bugetarilor şi au respins moţiunea simplă pe tema educaţiei

Deputaţii au acordat cea mai mare parte din timpul şedinţei de plen pe care au avut-o în această săptămână moţiunii simple pe tema educaţiei, care a fost respinsă, dar şi ordonanţei guvernului care prevede reîntregirea salariilor bugetarilor în două tranşe.

Ziua de marţi, zi de şedinţă în plen, a fost una plină pentru deputaţi, deoarece a cuprins foarte multe dezbateri de la tribună.

Cea mai mare parte a timpului a fost acordată moţiunii simple pe tema educaţiei, iniţiată de 53 de democrat-liberali, moţiune care a fost respinsă cu 67 de voturi pentru, 153 împotrivă şi 10 abţineri.

PDL a cerut în acest demers demisiile premierului Victor Ponta şi ministrului Ecaterina Andronescu, susţinând că Guvernul USL „şi-a bătut joc de toate principiile şi ideile conţinute în Legea educaţiei, fie prin desfiinţare, fie prin ignorare, fie prin sabotare”.

Moţiunea simplă, numită de democrat-liberali „Brambureala din educaţie duce la plagiat şi eşec şcolar”, mai cuprindea o serie de solicitări printre care renunţarea la bacalaureatul profesional pentru 2013 şi continuarea învăţământului profesional, renunţarea la ideea mutării clasei pregătitoare obligatorii de la şcoli la grădiniţe, depolitizarea organismelor care se ocupă de etica universitară şi de verificarea titlurilor universitare, renunţarea la numirea politică a directorilor de şcoli, retragerea de către ministrul Educaţiei a titlului de doctor deţinut „în mod nemeritat” de premierul Victor Ponta.

Printre cele câteva proiecte de lege cărora plenul Camerei le-a dat votul final se numără cel pentru aprobarea ordonanţei de urgenţă care prevede reîntregirea salariilor bugetarilor în două trepte şi proiectul de lege pentru punerea în aplicare a Codului penal, pentru modificarea şi completarea unor acte normative care cuprind dispoziţiile penale.

Ordonanţa de urgenţă privind reîntregirea salariilor a fost adoptată cu 225 de voturi pentru, unul împotrivă şi două abţineri.

Ordonanţa 19/2012 prevede recuperarea reducerilor salariale care au fost efectuate pe baza Legii 118/2010, prin acordarea majorărilor salariale în două etape – 8% din luna iunie şi 7,4% din luna decembrie.

Proiectul de lege a fost adoptat de Senat iar Camera Deputaţilor este decizională.

Decizională este Camera şi pentru proiectul de lege pentru punerea în aplicare a Codului penal, pentru modificarea şi completarea unor acte normative care cuprind dispoziţiile penale, cerut României de Comisia Europeană.

Acesta va intra în vigoare la 1 februarie 2014, împreună cu noul Cod de procedură civilă şi cu legea pedepselor privative de libertate.

Proiectul de act normativ prevede, printre altele, că deputaţii şi senatorii, precum şi consilierii judeţeni vor dobândi, în sensul legii penale, calitatea de funcţionar public. Asta înseamnă că aceştia nu mai pot participa la vot, pentru a nu se vota pe ei înşişi, atunci când vor să ocupe o funcţie de conducere în instituţiile pe care le reprezintă, Biroul permanent al Camerei Deputaţilor sau Senatului, consilii judeţene.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata