Grădina Botanică din Iaşi pierde hectar după hectar, în favoarea „regilor” masoni

– In editia din 3 octombrie 2012 a emisiunii Raport de caz, Tele M Iasi a prezentat situatia alarmanta in care se gaseste Gradina Botanica Iasi.

– 10 hectare au fost deja pierdute de Universitatea „Al. I Cuza”, proprietara Gradinii, ajungand la afaceristi precum Ovidiu Silaghi, Iulian Dascalu sau Bebe Onofras. Alte 40 de hectare sunt disputate in instanta de alti smecheri tentati de frumusetea zonei si de oportunitatea de a-si construi vile in mijlocul trandafirilor.

 

Romania, land-of-choise-ul mioritic, dispare repede si sigur. C-o mana pe biblie si una pe sabie, oarba justitie romana a facut in doar doua decenii ce n-au reusit nici turcii la Plevna, nici rusii in 50 de ani de comunism. Jaful, bine dirijat, a purtat acum un nume nou: retrocedare.

 

Mafia. Metode de lucru…

 

Concret, cum functioneaza mafia retrocedarilor? Simplu. Se cumpara drepturile litigioase ale unui mostenitor, fie el si prezumtiv. Daca cererea nu trece de Comisiile de Fond Funciar ale Primariei sau Prefecturii, intervin instantele. Ulterior, aceleasi comisii sunt obligate sa execute hotararile judecatoresti.

In tot acest circuit, stau la panda rechinii imobiliari. Atunci cand nu se cumpara drepturile litigioase, petentii castiga imediat procesele, intra in posesie si, in viteza luminii, vand cui trebuie; de cele mai multe ori mai marilor vremii sau apropiatilor acestora. Sa ne amintim cum, imediat ce au intrat in posesie, evreii care aveau terenuri pe actualul amplasament al proiectului ilegal Palas au vandut lui Iulian Dascalu.

Punctul culminant al dramei prin care trece orasul Iasi il reprezinta insa situatia actuala a Gradinii Botanice. Increngaturile mafiote, melancoliile DNA si capitalismul de cumetrii imobiliare pun in mare primejdie ultimul bastion iesean al spatiilor verzi.

 

Romanii au talent. La furat…

 

Fondata in 1856 de marele filantrop Anastasie Fatu, Gradina Botanica din Iasi, cu cele aproximatix 100 de hectare, este, ca suprafata, cea mai mare din Romania. Administrata de Universitatea Al. I. Cuza, Gradina s-a transformat, acum, in campul de lupta al unui urias razboi imobiliar.

Frumusetea zonei, mafia din comisiile de fond funciar si o justitie efectiv oarba fac din zona respectiva o victima vulnerabila, iar din proprietar, Universitatea, un fraier lesne de dus de nas.

Una dintre primele retrocedari il are in prim plan pe Ionel „Bebe” Onofras, primul primar post-decembrist al Iasului. Are o tiganeala de palat amplasat chiar in mijlocul Botanicii, pe un teren de 1,4 hectare cumparate in 1991. Cu alte cuvinte, imediat dupa votarea legii 18 a retrocedarilor, terenul a fost obtinut, intabulat si vindut. Cui? Fostului primar Bebe Onofras, „erou al Revolutiei”. Curios de repede, curios de simplu.

A fost o improprietarire „peste noapte”, care contravine regulii in procesele de gen: pentru un om obisnuit, o retrocedare poate dura 10 ani. De retinut mai este usurinta cu care a obtinut avizele de constructie. Acestea sunt eliberate de Primaria Iasi, o primarie in care mina dreapta a primarului Nichita, Cosmin Coman, a avut legaturi de afaceri cu Marina Onofras, nevasta fostului edil. In decembrie 2004, Coman vindea Marinei Onofras un teren de 600 mp si o terasa, la capatul CUG-ului. Pretul, 38.000 de euro – adica in jur de 60 de euro/mp, era de doua ori mai mare decit valoarea de piata.

Pe linga terenul lui Onofras, Gradina Botanica a mai pierdut alte 4 hectare. Este vorba despre cazul Enachescu – Georgescu, redeschis recent de TeleM in directa conexiune cu interesele cuplului Iulian Dascalu – Ovidiu Silaghi. Justitia a „uitat” sa verifice calitatea de mostenitoare a celor doua false proprietare, acordandu-le un teren care, in cele din urma, s-a dovedit a avea un cu totul alt mostenitor legal.

Pina in acest moment, din 99,8 hectare Gradina a pierdut definitiv circa 10.

Este doar inceputul. Pentru ca cererile de punere in posesie vizeaza alte 44 de hectare, adica jumatate din ce a ramas. La ce interese sunt in joc, e greu de crezut ca proprietar va ramane Universitatea!
Citeste continuarea…

Loading...
loading...
Citește și
Loading...
loading...
2 Comentarii
  1. Constant GRIG spune

    O situatie ingrozitor de trista ! Exista temei pentru a recupera chiar ce s-a pierdut prin batjocura legii si a bunului simt; sper sa existe si vointa din partea Universitatii; cu atat mai mult trag nadejde a se opri hemoragia pe cale de a se produce. Opriti-va blestematilor !!! Ajunga-va !!

  2. angela vieru spune

    da este adevarat cei care au bani obtin teren,iar eu care am la marginea gradinii botanice acte ma poarta prin tribunale pt ca nu am bani sa le dau

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.