Grecia nu se mai poate descurca după luna noiembrie fără banii de la UE, BCE şi FMI

0

Premierul elen Antonis Samaras a afirmat vineri că, fără următoarea tranşă din ajutorul internaţional, Grecia nu se mai poate descurca după luna noiembrie şi a sugerat că BCE ar putea sprijini statul elen printr-o rostogolire a bondurilor elene care ajung la scadenţă, transmite Reuters.

”Cheia o reprezintă lichidităţile. De aceea următoarea tranşă de credit este atât de importantă pentru noi’, a declarat Samaras pentru publicaţia germană ‘Handelsblatt’. Întrebat cât timp s-ar putea descurca Grecia fără ajutor, oficialul elen a răspuns: ‘Până la sfârşitul lunii noiembrie, apoi nu vom mai avea numerar’.

BCE ar putea fi de ajutor acceptând rate mai scăzute ale dobânzii pentru obligaţiunile elene pe care le deţine ‘sau ar putea aproba o rostogolire a acestor bonduri cât ajung la scadenţă’, a explicat premierul elen.

‘Mi-aş putea, de asemenea, imagina o recapitalizare a băncilor elene aşa cum este luată în considerare pentru Spania, unde nu va fi inclusă în datoria ţării ci va fi realizată direct via ESM (Fondul European de Stabilitate Financiară). Ar fi de mare ajutor pentru Grecia’, a afirmat Samaras.

Grecia a reluat luni negocierile cu creditorii internaţionali (UE, BCE şi FMI), vizând deblocarea următoarei tranşe de împrumut, de 31,5 miliarde de euro, în schimbul noilor măsuri de austeritate ce prevăd economii de 13,5 miliarde de euro.

Conform unei surse din Ministerul de Finanţe, măsurile de austeritate includ tăieri de circa 7 miliarde de euro din pensii, din salariile anumitor categorii de bugetari (judecători, cadre universitare, poliţişti sau pompieri) şi din ajutoarele sociale.

Economii de aproape 3,5 miliarde de euro se vor realiza prin „reforme structurale” în administraţie, mai ales prin pensionarea anticipată a circa 15.000 de funcţionari. În fine, veniturile fiscale ar trebui să crească cu 3 miliarde de euro în următorii doi ani.

loading...
Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.