Norvegia prelungeşte concediul parental; cel puţin 14 săptămâni vor fi acordate tatălui

Guvernul norvegian va prelungi cu două săptămâni concediul parental ajungând la 49 de săptămâni pe deplin remunerate, de această prelungire beneficiind taţii care vor putea de acum să-şi ia cel puţin 14 săptămâni, a anunţat vineri un partid, membru al coaliţiei guvernamentale, informează AFP.

Măsura, care va intra în vigoare începând de la 1 iulie 2013, ar urma să fie anunţată oficial în proiectul de lege al Finanţelor ce va fi prezentat luni. Audun Lysbakken, lider al stângii socialiste, unul din aliaţii Partidului Muncii, la putere, a dezvăluit deja liniile generale ale proiectului tabloidului Verdens Gang (VG).

Citeste si:  OIM: Numărul copiilor exploataţi prin muncă a scăzut cu o treime din 2000

Mărind drepturile tatălui şi ale mamei, concediul parental va creşte de la 47 la 49 de săptămâni cu 100% din salariu (până la un anumit plafon) şi de la 57 la 59 de săptămâni cu 80% din salariu, acesta fiind unul dintre cele mai generoase sisteme din lume.

În total, perioadă minimă de concediu acordată tatălui va creşte de la 12 la 14 săptămâni. Această cotă-parte nu este transferabilă mamei. Această dispoziţie vizează implicarea mai mult a bărbaţilor în educaţia copiilor, dar de asemenea aplanarea inegalităţilor profesionale între sexe, mamele fiind adesea penalizate după o absenţă prelungită de la locul de muncă.

Citeste si:  Isărescu, Ponta şi Oprescu au cea mai mare cotă de încredere în rândul românilor
Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata