Ponta: Voi discuta cu Almunia despre cererea de împrumut pentru Oltchim, CE trebuie să răspundă în 30 de zile

0 15

Premierul Victor Ponta a declarat vineri, 5 octombrie, că va discuta la începutul săptămânii viitoare cu comisarul european pentru concurenţă, Joaquin Almunia, despre cererea adresată de România Bruxelles-ului vizând un împrumut pentru repornirea activităţii combinatului Oltchim.

„Pot să vă asigur că voi discuta cu comisarul Almunia despre cererea pe care am înaintat-o pentru împrumut pentru Oltchim, ca să avem cât mai rapid un răspuns favorabil. Aveam stabilită, dacă nu astăzi atunci pentru luni, o discuţie şi cei de la Ministerele de Finanţe şi de Economie se vor duce imediat la Bruxelles ca să prezinte cazul nostru cât mai bine”, a afirmat Victor Ponta, după reuniunea ”Prietenii coeziunii”, desfăşurată la Bratislava.

Pe de altă parte, a admis premierul, Comisia Europeană priveşte cu reticenţă cererile statelor membre de împrumuturi sau ajutoare de stat, de aceea situaţia combinatului Oltchim trebuie prezentată cât mai bine oficialilor de la Bruxelles.

„Dacă nu ne explicăm bine cazul, nu câştigăm. De altfel, în 2009, când fostul ministru Adriean Videanu a cerut un ajutor de stat – bine, era vorba de o sumă mult mai mare, 370 de milioane de euro – nu a avut niciun succes pentru că nici măcar nu a explicat şi nici nu s-a dus să spună pe ce vrea să cheltuie acei bani„, a arătat Ponta.

Întrebat în cât timp CE ar putea da un răspuns la cererea Bucureştiului, premierul a precizat că, dat fiind faptul că solicitarea este pentru o sumă mai mică de zece milioane de euro, ar trebui să primească un răspuns în 30 de zile.

Ponta a anunţat joi că Ministerul Economiei, Comerţului şi Mediului de Afaceri va cere Comisiei Europene permisiunea acordării unui împrumut pentru demararea activităţii combinatului Oltchim.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata