EUR
4,81 RON
(-0.21%)
USD
4,43 RON
(-0.18%)
GBP
5,73 RON
(+0.09%)
CHF
4,53 RON
(-0.28%)
BGN
2,45 RON
(+0.06%)
BYN
1,99 RON
(+0.41%)
CAD
3,34 RON
(+0.14%)
RSD
0,04 RON
(-0.25%)
AUD
2,93 RON
(-0.03%)
JPY
0,04 RON
(-0.92%)
CZK
0,19 RON
(+0.45%)
INR
0,06 RON
(+0.12%)

 

Raport IPP: Viorel Hrebenciuc şi Crin Antonescu conduc în topul absenţilor din Parlament

Parlamentarii Ovidiu Ganţ şi Gheorghe David au cea mai bună prezenţă în Parlament, în timp ce Viorel Hrebenciuc şi Crin Antonescu au cele mai multe absenţe, potrivit raportului privind activitatea parlamentarilor în mandatul 2008-2012 lansat vineri de Institutul pentru Politici Publice (IPP).

Astfel, deputaţii cu cea mai bună rată de prezenţă la voturile din plen exprimate în acest mandat sunt Ovidiu Ganţ (minorităţi) cu 99,7%, Gheorghe Ciobanu (PSD) cu 98,8% şi Cosmin Mihai Popescu (PDL) cu o prezenţă de 98,3%.

În ce priveşte deputaţii cu cea mai slabă prezenţă, IPP îi menţionează pe Viorel Hrebenciuc (PSD), cu o prezenţă de 27% în patru ani de mandat, şi pe Dan Păsat (PDL), care a avut o prezenţă la lucrările Camerei Deputaţilor de 36% şi liberalul Relu Fenechiu, cu o prezenţă de 39%.

Situaţia prezenţei liderilor de grupuri parlamentare din Camera Deputaţilor relevă că liderul UDMR, Mate Andras Levente, are cea mai bună prezenţă, de 91%, iar liderul deputaţilor PDL, Mircea Toader, are o prezenţă de 87%, în timp de liderul grupului liberal din Cameră, Călin Popescu Tăriceanu, are o prezenţă la voturile finale din plen de 42%.

„În Camera Deputaţilor şi Grupul Minorităţilor Naţionale, dar şi cel al UDMR au, în general, o prezenţă bună la lucrările plenului. În ce priveşte rata prezenţei parlamentarilor PSD şi PNL trebuie luat în calcul faptul că liderii grupurilor, în perioada de Opoziţie, au solicitat reprezentanţilor lor să nu fie prezenţi la votul din plen, în semn de protest faţă de cum erau conduse şedinţele plenurilor de către PDL”, se arată în raport.

La Senat, cea mai bună prezenţă în acest mandat o au senatorii democrat-liberali Gheorghe David (98%), Ion Ruşeţ (95%) şi Dorel Borza (93%).

Lista senatorilor cu prezenţă slabă este deschisă de preşedintele Senatului, Crin Antonescu, care a avut în patru ani de mandat o prezenţă de 6%. Acesta este urmat de senatorul liberal Ioan Ghişe, cu o prezenţă de 18%. Pe a treia poziţie se află senatorul Liviu Câmpanu, cu o prezenţă de 26%.

Directorul IPP, Violeta Alexandru, a declarat că, spre deosebire de deputaţi, senatorii au o absenţă mai mare şi sunt ‘mai aroganţi’.

‘Probabil au o absenţă mai mare poate fiindcă sunt mai curtaţi, mai importanţi decât deputaţii. Sunt mai aroganţi’, a afirmat ea, în conferinţa de presă susţinută pentru lansarea raportului.

Dintre liderii de grupuri parlamentare din Senat, cea mai bună prezenţă o are liderul democrat-liberalilor, Cristian Rădulescu, de 79%. O prezenţă bună are şi liderul grupului UMDR, Fekete Szabo Levente, de 75%. Senatorul Puiu Haşotti, care a deţinut funcţia de lider al grupului liberal din Senat, a avut o prezenţă de 64%, în timp ce liderul social-democraţilor, Ilie Sârbu, a avut cea mai slabă prezenţă, de 57%.

Raportul precizează, de asemenea, că doamnele din Parlament au avut o rată a prezenţei la şedinţele de plen mai bună decât cea a bărbaţilor, adică 74%. Dintre doamnele deputate, cea mai bună prezenţă la plen, de 91%, o deţine Anna-Lili Farkas (UDMR).

În topul deputaţilor cu cele mai puţine luări de cuvânt, alcătuit de IPP, se regăsesc Sorin Buta (PDL) şi deputatul independent Constantin Mazilu, ambii cu câte o singură luare de cuvânt. Aceştia sunt urmaţi de Radan Mihai (minorităţi) şi de democrat-liberalii Florin Anghel şi Sorin Pandele, care au avut câte două luări de cuvânt.

Senatorul independent Anghel Iordănescu a avut doar două luări de cuvânt, în timp ce Constantin Cibu (independent) şi Tudor Panţuru (PDL) au avut câte patru luări de cuvânt, iar senatorul social-democrat Avram Crăciun are opt luări de cuvânt.

„Deputaţii au luat cuvântul în plen de aproximativ 82% din timpul total al şedinţelor de plen din perioada monitorizată (cu 19% mai puţin decât în perioada similară a mandatului 2004-2008 şi cu 24% faţă de mandatul 2004-2008) iar senatorii – 86% (15% mai multe luări de cuvânt faţă de aceeaşi perioadă din mandatul 2004-2008). O analiză generală a datelor privind luările de cuvânt arată că sesiunile februarie-iunie 2010 (5.813) şi septembrie-decembrie 2012 (5.960) au fost sesiunile cu cele mai multe luări de cuvânt”, arată raportul IPP.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata