Cel mai tragic grafic din întreaga Europă

0

În martie 2012, Spania şi Grecia au depăşit o limită deloc de invidiat, ajungând la o rată a şomajului în rândul tinerilor de 50%. Acest lucru înseamnă că există mai mulţi muncitori spanioli şi greci sub 25 de ani care nu au un loc de muncă decât cei care au unul, relatează Theatlantic.com.

Un nou raport de la Eurostat arată că rata şomajului în rândul tinerilor a crescut în întreaga Uniune Europeană faţă de vara trecută, iar în Grecia aceasta a crescut cu un procent record la nivel continental de 10%. În mod incredibil, şomajul în rândul tinerilor în Spania şi Grecia este acum de 55% şi respectiv 53%.

În graficul de mai sus sunt reprezentate câteva aspecte din raport, care compară luna august din 2011 cu luna august din 2012, în Grecia, Spania, Italia, Marea Britanie, media în UE şi SUA.

Iată ce nu ne spune graficul. Graficul nu ne spune că majoritatea persoanelor tinere din Spania şi Grecia nu au un loc de muncă. Şomajul este prezentat aici ca un raport între persoanele şomere şi forţa de muncă. Dacă eşti la şcoală sau nu cauţi în mod activ un loc de muncă, nu faci parte din rata şomajului.

Un raport calculat diferit de BBC, cu cifrele Eurostat, scoate în evidenţă tinerii şomeri ca procent din întreaga populaţie tânără, iar rezultatele arată: 18% pentru Spania şi 13% pentru Grecia.

Iată ce ne spune graficul. Tinerii muncitori din Grecia şi Spania se confruntă cu o lipsă cruntă a locurilor de muncă. Jumătate dintre absolvenţii de liceu şi de facultate pregătiţi să îşi înceapă o carieră în câmpul muncii, nu reuşesc să găsească un loc unde să se angajeze.

Ambele economii se contractă, iar şomajul este un indicator greu de controlat, deoarece, după cum au învăţat americanii, rata şomajului poate continua să crească chiar şi după ce o economie începe să crească în mod tehnic.

Această tragedie economică poate deveni cu uşurinţă un dezastru social pe măsură ce persoanele tinere fie îşi părăsesc ţara natală pentru a lucra în altă parte, fie apelează la activităţi ilegale sau violente pentru a protesta faţă de politicile care le distrug viaţa sau pentru a se dezlănţui împotriva unei ţări care îi desconsideră.

loading...

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.