EUR
4,74 RON
(0%)
USD
4,20 RON
(+0.24%)
GBP
5,41 RON
(-0.02%)
CHF
4,18 RON
(-0.01%)
AUD
3,00 RON
(-0.01%)
CAD
3,17 RON
(-0%)
BGN
2,42 RON
(+0.06%)
RUB
0,06 RON
(-0.27%)
ZAR
0,30 RON
(-0.03%)
BRL
1,13 RON
(-0.03%)
CNY
0,62 RON
(0%)
INR
0,06 RON
(-0.01%)

Cele mai ciudate hărţi create vreodată. Nu ai văzut niciodată lumea noastră arătând aşa!

0

– În perioada antică oamenii vedeau lumea într-un mod cu totul diferit. Această colecţie de hărţi include unele dintre cele mai ciudate reprezentări create vreodată pentru a descrie modul în care oamenii priveau lumea, relatează Messagetoeagle.com.

Unele dintre aceste hărţi sunt pur şi simplu fanteziste. După se poate vedea, formele ţărilor şi ale continentelor redau imagini ciudate de siluete sau animale. Alte hărţi descriu ceea ce strămoşii noştri credeau că sunt Pământuri Biblice.

Aceste hărţi sunt o parte din Colecţia de Hărţi a Universităţii Yale.

Legende ale unor fiinţe umane ciudate există de foarte mult timp, şi la fel şi descrierile lor pe hărţi. Multe din aceste reprezentări au fost derivate din descrierile oferite de “Istoria Naturală a Lumii” realizată de Pliniu (23-79 î. Hr.) şi tipărită pentru prima dată în latină în 1469. Ideile lui Pliniu erau preluate de către majoritatea geografilor din secolul 16 şi erau bine ilustrate în ediţiile succesive ale hărţilor lui Ptolemeu, publicate de către Sebastian Munster.

http://www.financiarul.ro/wp-content/uploads/harta1.jpg

Pe harta Ptolemeică a Asiei, o serie de fiinţe stranii sunt aşezate în Scitia sau o parte din Asia de Nord. În partea de sus a hărţii Munster îi găsim reprezentaţi pe Antropofagi (canibali), care se hrăneau cu carne de om şi trăiau la Polul Nord.

Apoi, avem legendara Grădina a Edenului. Pentru mai bine de 1500 de ani, existenţa Grădinii Edenului a reprezentat un lucru de necontestat pentru majoritatea creştinilor. Locaţia sa varia, dar în Evul Mediu timpuriu, se credea că Grădina Edenului se află în extremitatea estică a lumii, în timp ce mai târziu a fost aşezată în zona Mesopotamiei.

Realizatorii de hărţi timpurii înregistrau adesea pe hărţile şi graficele lor prezenţa unor fiare fabuloase, multe dintre care s-au dovedit a fi specii identificabile descrise în mod grotesc de poveştile înflorite ale marinarilor şi călătorilor. Dintre multele hărţi care descriu monştrii marini, Carta Marina realizată de către Olaus Magnus a fost una dintre cele mai influente.

http://www.financiarul.ro/wp-content/uploads/harta3.jpg

Tipărită prima dată în 1539, aceasta prezenta zona Mării Nordului plină cu creaturi marine periculoase. Versiuni ale monştrilor lui Olaus Magnus au populat mările hărţilor până la mijlocul secolului 18.

Ortelius a copiat mulţi dintre aceşti monştri pentru harta sa din Islanda, publicată în ediţii ale lucrării sale “Theatrum Orbis Terrarum”. Islanda este reprezentată la scară largă, cu fiordurile, gheţarii şi munţii săi, inclusiv un vulcan care erupe, Muntele Hekla. Urşii polari de pe iceberguri pot fi observaţi în dreapta sus, în timp ce oceanul conţine probabil cea mai fantastică colecţie de monştrii marini.

http://www.financiarul.ro/wp-content/uploads/harta4.jpg

Printre grozăviile cartografice cele mai timpurii există şi faimoasele hărţi din Itinerarium Sacra Scripturae, sau Călătorii potrivit Scripturii, realizată de Heinrick Bunting şi publicată prima dată în 1581.

O descriere a pământurilor biblice, această carte a fost una populară care a fost retipărită de mai multe ori. Pe lângă hărţi corectate ale Tărâmului Sfânt, aceasta mai conţine şi trei hărţi de fantezie pură: lumea în forma unui trifoi, Europa ca o siluetă feminină şi Asia ca Pegasus, calul mitic înaripat.

http://www.financiarul.ro/wp-content/uploads/harta5.jpg

Calul este desenat destul de realist, aşa că forma Asiei a fost ajustată, Marea Caspică se află aşezată pe orizontal între aripi şi şa, iar India modernă se află pe piciorul din spate al calului. Harta Pegasus poate fi întâlnită într-un număr de ediţii diferite atât în gravură de lemn, cât şi în versiuni mai rare cum ar fi cele de cupru.

În harta lui Bunting care prezintă lumea sub forma unui trifoi, care reprezintă Trinitatea, fiecare din cele trei continente ale Lumii Vechi formează o secţiune, cu Ierusalimul într-un cerc în centru. Anglia şi Scandinavia apar separat la marginea nordică a hărţii, iar continentul nou al Americii poate fi văzut în partea inferioară a colţului din stânga. S-a sugerat că designul de trifoi reprezintă nu doar Trinitatea, dar şi braţele oraşului nativ al lui Bunting, Hanovra.

http://www.financiarul.ro/wp-content/uploads/harta6.jpg

Ultimele patru hărţi din colectie sunt pentru amuzament geografic sau schiţe umoristice, publicate de căţre Hodder şi Stoughton în 1869. Autorul, William Harvey, care a scris sub pseudonimul Aleph, a creat o serie de 12 hărţi care reprezintă diferite ţări sub forma unor oameni ciudaţi, păstrând tradiţia caricaturilor englezeşti.

Ideea din spatele acestor hărţi a fost preluată din schiţele desenate de o fată de 15 ani pentru a-şi amuza fratele care era bolnav.

loading...

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.