Dacian Cioloş: E nevoie de o prezenţă activă a României în procesul decizional european referitor la agricultură

0
Comisarul european pentru Agricultură şi Dezvoltare Rurală, Dacian Cioloş, consideră că România trebuie să aibă în această perioadă o prezenţă activă în ceea ce priveşte deciziile care se iau la nivel european în domeniul agriculturii, atrăgând atenţia că nu e suficient doar să ai un comisar pe domeniul respectiv.

„E important ca în perioada 2012-2013 să existe o prezenţă activă în procesul acesta decizional, că nu-i suficient să ai un comisar care îţi cunoaşte bine agricultura, ci trebuie să fii activ şi în procesul decizional. Nu spun că nu este România, dar spun că trebuie să fie până la capă”, a declarat, vineri, 05 octombrie 2012, Dacian Cioloş, la o întâlnire cu agricultori clujeni şi cu preşedintele Consiliului Judeţean (CJ) Cluj, Horea Uioreanu.

El a mai spus că imediat după alegerile parlamentare noul guvern trebuie să pregătească programul de dezvoltare rurală şi de susţinere a agriculturii.

„Pe urmă, ar trebui lucrat în paralel încă de pe acum – şi eu sper ca imediat după alegerile parlamentare noul guvern să înceapă să lucreze – pe pregătirea viitorului program de dezvoltare rurală şi a programului de susţinere a agriculturii din 2014 încolo. Adică, în 2013 să putem clarifica toate aspectele. Eu personal, cu echipa mea de români, le-am spus deja primului ministru, ministrului agriculturii – o să le spun şi celor care vor fi după alegeri – că voi fi în continuare foarte activ şi prezent, că asta înseamnă să poţi să valorifici faptul de a avea un comisar european care îţi cunoaşte bine specificul agriculturii, nu doar declarativ. Şi aş vrea efort din ambele părţi”, a subliniat Dacian Cioloş.

Comisarul european pentru agricultură a explicat şi contextul în care e nevoie de prezenţa activă a României în procesul decizional european.

„Sper ca anul viitor să finalizăm decizia privind reforma politicii agricole comune şi apoi, în cursul anului 2014, statele membre să vină cu programele de dezvoltare rurală şi cu programele de abordare a subvenţiilor. Şi pot să vă spun că o să fiu foarte atent cu ceea ce propune România, ca să mă asigur că există coerenţă în ceea ce propune. Tocmai gândindu-mă la situaţia specifică din România, am propus în reforma politicii agricole comune posibilitatea ca în programul de dezvoltare rurală să nu avem doar o abordare teritorială, ci şi una sectorială. Adică, în programul naţional de dezvoltare rurală să poată să existe două, trei, patru subprograme, care pot să fie sectoriale. Atunci, România poate să aibă foarte bine, din 2014 încolo, în programul naţional de dezvoltare rurală, pe diferitele măsuri pe care se finanţează ferme, un subprogram sectorul de fructe, unde să se organizeze toată filiera, un subprogram pe partea de carne, pe restructurarea sectorului de lapte în zonele de munte. De ce zic zonele de munte: pentru că mi se pare că pe viitor va fi mult mai greu de menţinut producţia de lapte cu un cost de producţie competitiv pe piaţă în zona de munte decât în zona de câmpie, care are apropierea accesului la cereale şi furaje”, a spus Dacian Cioloş.

Comisarul european a avut vineri o întâlnire cu agricultori clujeni şi cu factori de decizie din domeniul agriculturii şi al dezvoltării rurale din judeţul Cluj, întâlnire care a fost organizată de Consiliul Judeţean Cluj.

loading...
Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.