Erdogan îşi reiterează avertismentele la adresa Siriei în cazul unui nou incident

0

Premierul turc Recep Tayyip Erdogan şi-a reiterat vineri,05 octombrie 2012, avertismentele la adresa Siriei după bombardamentul sirian asupra unui sat de frontieră turc, soldat cu moartea a cinci civili, şi după riposta Ankarei, dând asigurări că statul vecin va plăti „un preţ ridicat” în cazul unui nou incident, relatează AFP şi Reuters.

„Le mai spun încă o dată regimului Assad şi susţinătorilor săi: nu vă aventuraţi să puneţi la încercare răbdarea Turciei (…) Turcia va ieşi teafără din orice incident şi îşi va continua drumul”, a declarat Erdogan, la Istanbul, în faţa unei mulţimi de susţinători ai Partidului Justiţiei şi Dezvoltării (AKP) pe care îl conduce. „Însă voi veţi ieşi răniţi, veţi plăti un preţ extrem de ridicat”, a adăugat şeful guvernului turc.

La fel ca joi, Erdogan a dat încă o dată asigurări că ţara sa nu vrea un război cu Siria, dar că nu va ezita să răspundă oricărui act care îi ameninţă „securitatea naţională”.

„Nu suntem războinici, însă ştim ce este un război”, a adăugat el, precizând că Turcia a dus numeroase războaie în istoria sa şi că „este pregătită să se lupte pentru pace”. „Cei care încearcă să testeze capacitatea de disuasiune a Turciei, hotărârea (…) sa, fac o greşeală fatală”, a spus şeful guvernului turc.

„Zicala „dacă vrei pace pregăteşte-te de război” înseamnă că, atunci când vine vremea, războiul devine cheia către pace”, a mai declarat premierul turc.

În ciuda retoricii sale, Turcia a precizat că va acţiona în conformitate cu dreptul internaţional şi în coordonare cu alte puteri străine.

La o zi după bombardamentul sirian asupra satului Akcakale, Parlamentul de la Ankara a votat joi o rezoluţie care permite oficial guvernului să desfăşoare operaţiuni militare în Siria în numele „securităţii naţionale”.

Ulterior, Erdogan a dat asigurări că Turcia „nu are intenţia de a declanşa un război cu Siria”. „Republica Turcă este un stat capabil să-şi protejeze cetăţenii şi frontierele”, a atras el totuşi atenţia.

Tiruri siriene de obuze s-au soldat cu cinci morţi şi 11 răniţi miercuri la Akcakale. Turcia a ripostat miercuri seară şi joi dimineaţă prin tiruri de artilerie asupra poziţiilor armatei siriene.

loading...
Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.