„ParaNorman” a deschis cea de-a şaptea ediţie a Festivalului Internaţional de Film Anim’est

0

Cea de-a şaptea ediţie a Festivalului Internaţional de Film de Animaţie Anim’est a fost deschis oficial vineri, 05 octombrie 2012, seară, la Cinema Patria din Bucureşti, cu premiera în România a filmului american „ParaNorman”, în regia lui Sam Fell şi a lui Chris Butler.

Prezent la eveniment, Mark Shapiro, Head of Entertainment Brand Marketing al studioului Laika, unde a fost realizat filmul, i-a invitat pe spectatori să urmărească filmul iar la final să-i pună întrebări despre film, despre realizarea lui sau orice altceva ar fi interesaţi.

„Când vă uitaţi la acest film să vă aduceţi aminte că pentru fiecare secundă din film sunt 24 de cadre, deci vă imaginaţi ce muncă a fost la această peliculă. Ne bucurăm că distribuitorul român a fost de acord să începem festivalul cu premiera acestui film în România. Filmul este înfricoşător, distractiv, are multă acţiune şi sper să vă placă”, a spus Mark Shapiro.

El i-a invitat, de asemenea, pe spectatori să fie prezenţi duminică la un making-of despre sutele de obiecte realizate manual şi să admire o serie dintre păpuşile cu care s-a realizat filmul, dintre care nu vor lipsi personajul principal, Norman, vrăjitoarele, fantomele şi chiar un zombi.

Directorul Festivalului Internaţional de Film de Animaţie Anim’est, Mihai Mitrică, a declarat că pentru ediţia din acest an festivalul a primit bani europeni, ceea ce înseamnă „o recunoaştere pe plan internaţional”.

El a precizat că festivalul s-a îmbogăţit, începând cu cea de-a şaptea ediţie, cu o nouă competiţie oficială – Minimest.

„Anul acesta, spre deosebire de anul trecut, am adăugat o competiţie oficială, este vorba de Minimest, de filmele pentru copii. Asta înseamnă că va fi un juriu, vor fi premii şi, bineînţeles, va avea un trofeu”, a spus Mihai Mitrică.

În cadrul festivalului spectatorii vor putea urmări şi celelalte secţiuni consacrate precum secţiunea de lungmetraj – cinci lungmetraje, competiţia de scurtmetraj – 45 de scurtmetraje, printre care şi un film din Etiopia, o premieră în România, competiţia studenţească, competiţia de film balcanic, competiţia de music-video şi competiţia de film românesc.

Primul week-end la Anim’est începe sâmbătă la Cinema Studio cu Minimest, cei mai tineri spectatori având ocazia să se bucure, începând cu ora 10,00, de filme prietenoase şi educative, precum şi de ateliere de decoupage şi origami.

Tot la Studio, festivalul sărbătoreşte centenarul animatorului ceh Jiri Trinka, supranumit Walt Disney-ul Estului. De la ora 14,00, la Studio, publicul festivalier este invitat la o selecţie de scurtmetraje, printre care şi manifestul pentru libertatea artiştilor „Ruka/Mana”, iar de la ora 16,00, are loc proiecţia filmului „Visul unei nopţi de vară”, primul cinemascop de lungmetraj cu păpuşi din lume, premiat la Cannes şi la Veneţia. De la ora 18,00 poate fi urmărit cel mai vechi lungmetraj de animaţie care s-a păstrat până azi, „Aventurile Prinţului Achmed”, iar de la ora 20,00, spectatorii sunt aşteptaţi la „Magazin de sinucideri”.

La Cinema Patria, de la 18,30, doi domni în vârstă, uşor amnezici, se plictisesc, aşa că pun la cale un plan nebunesc în „Riduri”, iar de la 20,30, începe vânătoarea de…purici giganţi în „Un monstru la Paris”. Cei mai dezinhibaţi fani ai animaţiei sunt aşteptaţi la Patria, de la ora 23,00, la „The Night of The Animated Bad Taste”.

Şi pentru duminică organizatorii au pregătit un program plin: după proiecţiile şi evenimentele Minimest, de la ora 14,00, la Cinema Studio poate fi urmărit primul lungmetraj german de animaţie de după război, „Conferinţa animalelor”, iar de la ora 20,00, spectatorii sunt invitaţi în „Lumea secretă a lui Arrietty”, povestea unei familii „mici”, care locuieşte ascunsă sub podeaua unei case dintr-o grădină magică, în suburbiile oraşului Tokyo.

La Cinema Patria, de la ora 12,30, „HFF Konrad Wolf”, cea mai veche, dar şi printre cele mai moderne academii de film din Germania prezintă în secţiunea Şcoala Invitată cele mai reuşite scurtmetraje din ultimii ani, acoperind o varietate de tehnici de animaţie.

Cei care doresc să (re)vadă filmul „Coraline” sunt aşteptaţi la Patria de la ora 18,30, iar de la 20,30, renumitul studio american specializat în animaţie stop-motion Laika va avea parte de o prezentare specială în secţiunea Studio Invitat. Mark Shapiro va prezenta un making-of despre sutele de obiecte realizate manual pentru „ParaNorman”, va da detalii, însoţite de imagini, din laboratorul filmului şi va aduce la Bucureşti câteva dintre păpuşile animate.

Fanii Anim’est vor putea admira pe toată perioada festivalului şi două expoziţii.

Expoziţia de bandă desenată Alois Nebel din foaierul Cinematografului Patria este dedicată poveştii filmate de Tomas Lunak („Alois Nebel” ). Filmul este inclus în competiţia de lungmetraj al festivalului.

„Jiri Trnka: În slujba imaginaţiei” este o expoziţie unică de planşe cu fotografii de arhivă şi schiţe tehnice şi patru păpuşi, o selecţie reprezentativă din volumul considerabil de realizări ale artistului ceh, din diversele domenii în care acesta s-a remarcat.

Cea de-a şaptea ediţie a Festivalului Internaţional de Film de Animaţie Anim’est are avea loc în perioada 5-14 octombrie, la Cinema Patria, Studio şi Club Control.

loading...
Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.