Scut antirachetă: Madridul autorizează desfăşurarea a patru nave militare americane în sudul ţării

Guvernul spaniol a anunţat vineri, 05 octombrie 2012, că a autorizat desfăşurarea a patru nave de război americane şi a 1.000 de soldaţi la baza navală americană de la Rota, pe costa de sud a Spaniei, în cadrul sistemului de apărare antirachetă al NATO, relatează AFP.

Acordul va permite „includerea, la baza de la Rota, a unor facilităţi de susţinere necesare pentru staţionarea permanentă a patru nave de tip AEGIS ale Marinei americane şi a echipajelor lor”, a informat guvernul într-un comunicat.

Desfăşurarea acestor nave se înscrie în cadrul scutului antirachetă al NATO, destinat să protejeze Europa de eventuale atacuri cu rachete lansate din Orientul Mijlociu, în special din Iran, un proiect promovat de americani, însă căruia Rusia se opune ferm, considerându-l o ameninţare la adresa securităţii ţării.

Fostul guvern socialist spaniol a dat undă verde în octombrie 2011 desfăşurării la Rota a celor patru nave de război echipate cu rachete de interceptare până în 2013.

Elemente ale scutului antirachetă vor fi amplasate de asemenea şi în alte ţări din Europa, între care România, Polonia şi Turcia.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata