Caraş-Severin: Trufele şi fructele de pădure sunt foarte căutate în străinătate

0

Fructele de pădure şi trufele au mare căutare pe piaţa externă, fapt pentru care Direcţia Silvică din Caraş-Severin doreşte să realizeze planul în ceea ce priveşte produsele accesorii ale pădurilor, adică să colecteze 50 de tone de fructe de pădure.

Planul la afine, de exemplu, de 20 de tone, a fost realizat. A rămas restul de 30 de tone, care va fi realizat din porumbe şi măceşe.

‘Aceste fructe sunt esenţiale pentru noi, pentru că sunt de calitate. Cantitatea este destul de mare şi sunt foarte căutate la export. Exportul nu îl facem noi, ci prin intermediari, pentru că nu deţinem spaţii frigorifice pentru a congela şi apoi a le duce mai departe’, a declarat Ştefan Stănescu, şeful Direcţiei Silvice Caraş-Severin.

Potrivit acestuia, în prezent au loc discuţii avansate cu anumite firme de specialitate, din industria farmaceutică, pentru porumbe şi măceşe, pe care Stănescu speră să le adune în cantitatea solicitată. Preţurile sunt destul de mici, dar beneficiile acestor fructe sunt imense.

O altă activitate a Direcţiei Silvice Caraş-Severin o reprezintă colectarea plantelor medicinale. În funcţie de sezon, s-au adunat flori de tei, sunătoare, coada şoricelului şi chiar păstăi de fasole, toate cu efecte terapeutice, pentru care planul a fost de şase tone.

‘Până acum am strâns zece tone, dar în stare verde, care care vor fi urcate şi predate. Calitatea trebuie să fie foarte bună, fapt pentru care procesul de uscare va trebui să se desfăşoare în locuri aerate, pentru ca florile să nu prindă mucegai şi să nu se depună praf pe ele. Stocurile se află în momentul de faţă la ocoalele silvice, după care va avea loc centralizarea şi predarea la firmele specializate’, a precizat directorul Ştefan Stănescu.

În ceea ce priveşte planul la ciuperci, în acest an este o problemă, din cauza secetei. Cele mai căutate ciuperci, la export, sunt hribii sau mânătărcile, cum mai sunt cunoscute, dar care, în primăvară, nu s-au găsit. Pentru toamnă, Direcţia Silvică din Caraş-Severin a făcut un contract de concesionare, iar firma care a câştigat licitaţia va veni şi cu avizele de expediţie a ciupercilor.

În plus, Direcţia Silvică are un contract de concesionare de achiziţii, în premieră, pentru trufe. Există asociaţii de căutători de trufe, chiar în zona judeţului Timiş, fapt pentru care a fost încheiat un contract pentru trufe de pământ, deosebit de căutate în străinătate, iar preţul pentru ele este unul foarte bun.

Conducerea Direcţiei Silvice Caraş-Severin vrea să pună în valoare toate aceste accesorii ale pădurii, inclusiv cetina, pentru că, în parchetele unde se exploatează masă lemnoasă de răşinoase, cetina este vândută la firme de specialitate, mai ales la cele care se ocupă de florării. În acest fel şi Direcţia Silvică poate valorifica cetina, câteva tone pe an, cetină care până acum se usca pe teren.

loading...
Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.