Majordomul Papei condamnat la un an şi jumătate de închisoare

0

Majordomul Papei, Paolo Gabriele, judecat pentru ”furt agravat” a sute de documente oficiale, a fost condamnat la un an şi jumătate de închisoare de către tribunalul de la Vatican, la încheierea unui proces referitor la scandalul ”Vatileaks”, transmite AFP.

Tribunalul îl condamnase pe Gabriele la trei ani de închisoare, dar pedeapsa în cazul său a fost redusă imediat la jumătate. Preşedintele tribunalului, Giuseppe Dalla Tore, a explicat că pedeapsa a fost redusă datorită ”serviciilor sale” alături de Papă, ”convingerii sale – pe care judecătorul o estimează însă eronată – că servea Biserica”, ”conduitei sale în timpul procesului” şi datorită faptului că ”este conştient că l-a trădat pe Papă”.

Mai înainte, majordomul a afirmat că a acţionat ”din iubire faţă de Biserică” şi că ”nu este un hoţ”. ”Ceea ce resimt cu cea mai mare forţă este convingerea de a fi acţionat din iubire exclusivă, viscerală, faţă de Biserica lui Hristos şi stăpânul său pe pământ. Nu mă simt hoţ”, a afirmat Paolo Gabriele într-o scurtă declaraţie înainte ca judecătorii să se retragă pentru deliberări şi anunţarea verdictului lor.

Procurorul Nicola Picardi ceruse trei ani de închisoare împotriva majordomului. El a mai spus că ancheta n-a adus ”dovezi de complicitate ‘a altor persoane cu Gabriele.

La rândul său, avocata Cristina Arru a cerut ca fapta lui Gabriele să fie reîncadrată de la ”furt” la ” însuşire ilicită” şi a cerut ca, dacă este menţinut delictul de ”furt” de către judecători, atunci Gabriele să fie condamnat la pedeapsa minimă prevăzută pentru simplul ”furt”, respectiv trei zile de detenţie. ”El a comis un act cu siguranţă condamnabil şi ilicit, dar el dorea să ajute, nu să-i facă rău Bisericii”, declara dna Arru.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.