Monica Macovei: Subordonarea Parchetelor sub autoritate parlamentară este catastrofală

0

Europarlamentarul PDL Monica Macovei a calificat sâmbătă drept „catastrofală” o subordonare a Parchetelor sub autoritate parlamentară.

„Subordonarea Parchetelor sub autoritate parlamentară este catastrofală. Mai atârnă o piatră de moară la Mecanismul de Cooperare şi Verificare, mai atârnă o piatră de moară la recâştigarea încrederii în România şi îi aduc aminte (primului-ministru – n.r.), pentru că se pare că habar nu are nici asta, că o astfel de propunere încalcă principiul separaţiei puterilor în stat, care este esenţa democraţiei. Puterea judecătorească este independentă şi este o putere în stat. Parlamentul este o altă putere în stat independentă. Este foarte simplu şi foarte clar”, a declarat Macovei, la reuniunea aleşilor locali ai PDL, care are loc la Poiana Braşov.

Ea a susţinut că USL ar urmări să preia Justiţia. „Deci a spus din nou o prostie, o nouă gafă şi iar ne-a făcut de râs, pentru că nu a spus-o aşa singur în cameră sau în baie, a spus-o la o reuniune cu prim-miniştrii din alte state europene şi ne-a arătat încă o dată că scopul a tot ce face USL este să preia Justiţia. Acum încearcă prin Parlament, în condiţiile în care în Parlament sunt peste 20 de oameni trimişi în judecată”, a adăugat Monica Macovei.

Democrat-liberala a amintit că ultimele solicitări de trimitere în judecată au fost pentru foştii miniştri Laszlo Borbely şi Victor Paul Dobre.

„USL respinge cererile de cercetare pentru cei doi foşti miniştri. Deci este împotriva Justiţiei. Pe scurt declaraţia primului-ministru este o gafă şi o mare problemă ridicată în continuare împotriva credibilizării României. Ne strică tot ce am construit în aceşti 20 de ani”, a concluzionat Monica Macovei.

Serviciile de informaţii şi Consiliul Superior la Magistraturii trebuie supuse unui control parlamentar strict, a declarat, vineri, la Bratislava, premierul Victor Ponta, precizând însă că nu are ce să le reproşeze şefilor SRI şi SIE, George Maior, respectiv Teodor Meleşcanu.

„Conform legii, trebuie să existe o propunere din partea preşedintelui şi un vot în Parlament (pentru schimbarea şefilor serviciilor de informaţii – n.r.). Din punctul meu de vedere, am spus că nu discutăm aici de persoane, nu am nimic să-i reproşez nici domnului Meleşcanu, nici domnului Maior, ci vorbim de un sistem în care serviciile de informaţii să fie sub un control parlamentar, transparent şi când e vorba de buget şi când e vorba de operaţiuni. Exact acelaşi lucru trebuie să fie şi în ceea ce priveşte Parchetele, controlul CSM şi să fie siguranţa pentru noi toţi că toate aceste instituţii de care un stat modern are nevoie nu sunt niciodată folosite în bătălii politice”, a spus Victor Ponta, într-o declaraţie la Bratislava, unde a participat la reuniunea „Prietenii coeziunii”.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.