Omul care a golit morga. 40 de morti ingropati simultan

4

– Afaceristul Viorel Blăjuţ a sponsorizat înmormântarea cadavrelor nerevendicate de la Institutul de Medicină Legală din Iaşi. În total, 40 de sicrie au fost îngropate, după o slujbă oficiată de un sobor de preoţi, în frunte cu Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei

Curtea Bisericii „Sf. Nectarie” din Iaşi a fost ieri scena unei slujbe de înmormântare cum rar s-a mai văzut. În faţa lăcaşului de cult erau aliniate 40 de sicrie, cu tot atâtea cruci. Mulţi trecători, crezând probabil că este vorba de vreo tragedie cu multe victime, întrebau ce s-a întâmplat. Enoriaşii, cu lumânări aprinse în mâini, răspundeau că sunt „morţii nimănui”, oameni decedaţi şi ajunşi la morgă, ale căror cadavre n-au fost revendicate de nimeni.

Despre aceste cadavre depozitate la Institutul de Medicină Legală (IML) s-a scris de multe ori. Situaţia i-a atras atenţia unui om de afaceri, Viorel Blăjuţ (40 de ani), care conduce şi o asociaţie umanitară.

Bărbatul a strâns bani, a vorbit cu şefi de instituţii, cu oameni ai Bisericii, a cerut sprijin de la o firmă de pompe funebre şi a stabilit o dată la care să aibă loc înmormântarea comună. „În fiecare an îi fac tatălui meu pomenirea pentru cele veşnice. Anul acesta face 16 ani de când a murit. Am auzit o ştire în presă şi atunci am zis că trebuie să mişcăm cumva lucrurile, nu se poate ca un institut de medicină legală să fie blocat”, spune Blăjuţ. Ieşeanul refuză să discute despre partea bănească.

Unele dintre cadavrele înmormântate ieri se aflau la morgă şi de trei ani. Reprezentanţii IML Iaşi susţin că au avut întotdeauna această problemă din cauza unor scăpări legislative.

Potrivit legii, primăriile localităţilor în care sunt găsiţi decedaţii ar trebui să se ocupe de înmormântare, dar prevederea se aplică doar pentru persoanele neidentificate. Morţii care provin din familii cu o situaţie materială precară sunt sortiţi să rămână la morgă.

„Congelatoarele noastre erau supraaglomerate. La subsol avem un congelator cu 12 rafturi, iar la morga propriu-zisă avem tot 12 locuri. Activitatea s-a desfăşurat normal, dar cu un stres foarte mare. Această problemă a existat dintotdeauna, şi nu numai la Iaşi, ci peste tot în ţară. Sunt prevederi legislative care nu-i cuprind şi pe cei care au aparţinători, dar care n-au posibilităţi de înhumare”, spune medicul legist Diana Bulgaru, director interimar al IML Iaşi.

 Slujba religioasă a fost oficiată de un sobor format atât din preoţi ortodocşi, cât şi catolici, în fruntea cărora s-a aflat însuşi ÎPS Teofan, Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei. (sursa: Adevarul)

loading...

Citește și
4 Comentarii
 1. CAEMEN NICOLETA spune

  „Fiecare dintre noi ducem un necredincios în spate””Domnul Hristos a fost rãstignit cu spatele pe crucea materialã si cu fata pe crucea spiritualã” ACEST OM A FACUT POMANA CU FAPTA LUI SI LUI IA FOST DAT DE LA DUMNEZEU SA FACA CA ACELE SUFLETE SA SE ODIHNEASCA IN PACE SI ACEASTA ESTE MAREA LUI BOGATIE …….BOGATIA SUFLETEASCA SA II DEA DUMNEZEU DUPA FAPTA SA ,IERTAREA DE PACATE A LUI SI STRAMOSILOR LUI ,SANATATE SI PACE IN SUFLET SI CASA LUI ….SA IL BINECUVINTEZE DUMNEZEU ! BRAVOOOOO,APLAUZEPENTRU FAPTA CRESTINA SI MAREATA

 2. credincios spune

  intradevar frumos gest, dar intrebarea mea e URMATOAREA: OARE biserica, cu toate bogatiile ei, NU A PUTUT SA FACA EA GESTUL ASTA ???? de ce a trebuit cineva (om afaceri) sa plateasca, ca sfanta biserica sa faca o slijba??? Oare e normal asa ceva, si la slujba desigur au venit toti cei inalti, dar oare a vazut cineva masinile din care au coborat???? DE CE doamne viata asta dupa bogatie si invidie o are romanul? amin

 3. delia spune

  mare pomana, de fapt nu cred ca elogia gestul cat prioritatea, erau prea multi. dar este prezentat ca gest.

 4. V spune

  Un fariseu.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.