Război contra cash-ului: Fiscul vrea să aducă băncilor clienţi cu forţa

2

– Limitarea plăţilor cash la sume de ordinul câtorva sute de euro (1.000 de lei) ajută doar băncile la comisioane, dar nu combate nici economia subterană, nici evaziunea fiscală.

Printre „intruziunile în viaţa privată“ condamnate de lege se numără şi cele făcute cu mijloace electronice. Cum ar fi interceptarea convorbirilor telefonice sau e-mailurile. „Interceptarea“ plăţilor dintre persoane fizice ar putea intra în aceeaşi categorie dacă nu ar fi protejată prin diferite legi date tot de stat, scrie Capital.ro.

Vorbim despre intenţia de limitare a sumei maxime pentru plăţile cash, plăţi limitate deja pentru persoanele juridice.

În prezent, o companie poate face într-o zi plăţi cash către o altă firmă sau o persoană fizică de cel mult 5.000 de lei, iar valoarea cumulată a operaţiunilor cu numerar nu poate depăşi 10.000 de lei pe zi.

Plafonul ar urma să scadă până la 1.000 de lei către un singur client şi cel mult 5.000 de lei cumulat. De asemenea, Ministerul Finanţelor analizează şi posibilitatea („oportunitatea“, mai exact) de a introduce limitări şi pentru plăţile între persoane fizice.

Toate plăţile ar trebui să se facă prin intermediul băncilor. Limitarea pentru persoane fizice ar însemna o cvasiinterdicţie în a mai deţine bani în numerar. Dacă plăţile cash de valoare mare sunt ilegale, atunci ar trebui să depună banii la bancă înainte de a efectua o plată.

Teoretic, limitarea plăţilor cash ar lovi în economia subterană. Depunerea banilor la bancă implică şi necesitatea justificării acestora, dând ANAF posibilitatea de a controla aproape tot ce face o persoană. Numai că inclusiv instituţiile financiare lucrează sub „secret bancar“, iar raportarea către autorităţi se face doar pentru tranzacţiile care depăşesc 10.000 de euro (se pare că şi acest plafon ar urma să fie coborât la jumătate). Şi cum banca nu are rol de comisar fiscal, identificarea sumelor provenite din venituri nefiscalizate tot nu s-ar putea face decât în cazuri particulare.

loading...
Citește și
2 Comentarii
  1. Tomica spune

    Pe langa faptul ca este iluzorie reducerea evaziunii fiscale prin aceasta masura fiindca nu va putea fi controlata. De fapt fiscul nu este la prima incercare esuata lamentabil. Daca va aduceti anminte de incercarea de a transforma toti cetatenii in inspectori fiscali cu obligatia de a cere bon fiscal si de a-l pastra penas la iesirea din magazin, masura care s-a dovedit stupida si inutila. Pe de alta parte, transformarea fidcului in agenti de marketing ale bancilor pune si problime care tin de drepturile omului, dreptul la proprietate si la libertatea de a o folosi dupa interesele si dorintele proprii. ONG-urile ar trebui sa fie vigilente si sa nu permita o astfel de incalcare a dreptului cetateanului. Mai este si problema ca o astfel de masura ar insemna un mod de a subventiona bancile prin obligarea cetateanului de a folosi serviciile acestora prin forta legii impotriva vointei sale. Dar astea sunt nimicuri pe langa ilegalitatile la care suntem supusi zi de zi fara sa cracnim.

  2. sile spune

    Am avut un card de salariu la o banca aproape patru ani. Comisioanele s-au ridicat in acest timp la apropape patru milioane de lei. La o alta banca am avut un credit si dupa ce terminat de platit, am vrut sa inchid creditul la sfarsit si am avut de platit o suma suplimentara. Mentionez ca am avut desfasuratorul de plata si ratele le-am platit la timp.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.