EUR
4,74 RON
(0%)
USD
4,20 RON
(+0.24%)
GBP
5,41 RON
(-0.32%)
CHF
4,17 RON
(+0.15%)
AUD
3,00 RON
(-0.17%)
CAD
3,17 RON
(+0.06%)
BGN
2,42 RON
(+0.06%)
RUB
0,06 RON
(-0.27%)
ZAR
0,30 RON
(-0.05%)
BRL
1,13 RON
(-0.24%)
CNY
0,62 RON
(+0.26%)
INR
0,06 RON
(+0.15%)

Rusia: Putin, care împlineşte duminică 60 de ani, consideră corectă decizia justiţiei în cazul Pussy Riot

0

Preşedintele rus Vladimir Putin a calificat duminică drept corectă sentinţa justiţiei în cazul celor trei tinere membre ale grupului Pussy Riot pentru rugăciunea punk ‘anti-Putin’ cântată într-o catedrală din Moscova, relatează AFP.

‘În fapt, este corect că au fost arestate şi că tribunalul a luat o asemenea decizie. Pentru că bazele morale ale ţării nu trebuie distruse. Ce ne mai rămâne altfel?’ – a spus preşedintele, într-o emisiune pe postul NTV care a fost deja difuzată în Extremul Orient rus şi care va fi difuzată duminică seara şi la Moscova.

Maria Alehina (24 de ani), Nadejda Tolokonnikova (22 de ani) şi Ekaterina Samuţevici (30 de ani) au fost condamnate la 17 august la doi ani de închisoare fiecare pentru ‘huliganism şi incitare la ură religioasă’ după ce au cântat în februarie o rugăciune punk anti-Putin în Catedrala Hristos Mântuitorul, de lângă Kremlin.

Mai bine de trei sferturi (78%) dintre ruşi consideră corectă sau chiar insuficientă sentinţa de doi ani de închisoare dată în cazul celor trei tinere, potrivit unui sondaj publicat joi.

Duminică, preşedintele rus împlineşte 60 de ani, pe fondul manifestărilor de simpatie ale partizanilor săi, dar şi al ironiilor din partea oponenţilor, notează AFP şi Reuters.

Purtătorul său de cuvânt Dmitri Peskov a indicat că liderul de la Kremlin s-a dus în oraşul său natal Sankt Petersburg pentru a sărbători ‘alături de familie şi prieteni’.

Susţinătorii săi au ţinut însă să-i adreseze public felicitările de rigoare, iar evenimentul a figurat la loc de cinste în buletinele de ştiri ale televiziunilor oficiale. Între alte manifestări de simpatie, la Rostov pe Don, „poarta Caucazului”, aproape de vărsarea râului în Marea Azov, peste pod urma să fie întins un banner uriaş de felicitare pentru preşedinte, ca simbol al rolului pe care îl joacă acesta în unirea ţării.

În schimb, militanţi anti-Putin pregătiseră pentru duminică o acţiune în apropiere de Piaţa Roşie din Moscova, sub sloganul ‘Să-l trimitem pe bunicul la pensie’, protestatarii fiind invitaţi să vină cu ‘daruri’ simbolice pentru un pensionar, cum ar fi ochelari de citit sau lulele.

Deşi popularitatea sa a mai scăzut, Putin continuă să se bucure de o proporţie de opinii favorabile mai mare decât majoritatea politicienilor din Occident – 48%, potrivit unui sondaj difuzat în august.

loading...

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.