Ce mănâncă vacile şi găinile care ajung pe masa noastră?

Atunci când ne gândim la animale de fermă, ne imaginăm vite care pasc liniştite iarbă, găini care ciugulesc în faţa unor hambare pitoreşti şi purcei care mănâncă din troacă mâncarea pregătită de stăpâni.

De-a lungul ultimilor 50 de ani, modul în care animalele sunt crescute şi hrănite s-a schimbat în mod fundamental, atât în detrimentul animalelor, cât şi al oamenilor. Multe persoane sunt surprinse să descopere faptul că majoritatea animalelor nu mai sunt crescute în ferme, ci vin direct din fabrici de animale supra-populate, cunoscute şi sub numele de CAFO (confined animal feeding operations), relatează Ucsusa.org.

La fel ca şi alte fabrici, cele de animale caută în mod constant să gasească moduri noi de a reduce costurile. Pentru a economisi bani, aceştia au redefinit ceea ce constituie hrănirea animalelor, având din ce în ce mai puţină consideraţie pentru ceea ce este mai bine pentru sănătatea animalelor şi a oamenilor. Ca rezultat, multe din ingredientele folosite pentru creşterea şi îngrăşarea animalelor în zilele noastre nu sunt nici pe departe asemănătoare cu acele produse create de natură pentru a servi ca hrană a animalelor.

În cazul în care nu aţi aflat încă, iată ce conţine lista acestor ingrediente:

– carne provenită de la animale din aceeaşi specie;

– animale bolnave;

– pene, păr, piele, copite şi sânge;

– gunoi de grajd şi alte deşeuri de origine animală;

– plastic;

– medicamente şi substanţe chimice;

– cantităţi nesănătoase de cereale;

Sunt aceste ingrediente legale? Din nefericire, da. Cu toate acestea, unele dintre ele ridică mari semne de întrebare privind sănătatea umană. Altele indică doar “standarde low cost” pentru hrana animalelor. Însă, toate acestea sunt simptome ale unui sistem care a pierdut perspectiva unei modalităţi potrivite de a creşte animale pentru carne.

 • Carne de animale bolnave, pene, păr, piele şi sânge

Apariţia bolii “vacii nebune” (cunoscută sub numele de encefalopatie spongiformă bovină sau ESB) a provocat o îngrijorare internaţională în ceea ce priveşte siguranţa hrănirii bovinelor cu alte bovine. De când s-a descoperit boala vacii nebune în SUA, guvernul federal a luat câteva măsuri pentru a restricţiona creştera bovinelor cu părţi provenite de la alte bovine.

Totuşi, majoritatea animalelor încă sunt hrănite cu carne provenită de la “surate” din aceeaşi specie ca şi ele. Carcasele de porci pot fi oferite drept hrană porcilor, carcasele de găini pot fi oferite ca hrană găinilor, iar cele de curcan sunt un aliment pentru curcani. Chiar şi bovinele pot fi hrănite cu sânge de vacă şi alte părţi ale animalului.

Hrana pentru animale poate conţine în mod legal animale moarte pe drumuri, cai morţi, pisici şi câini eutanasiaţi.

În hrană mai pot fi găsite pene, păr, piele, copite şi intestine, adesea incluse în categoria “produse de proteine animale”.

 

 • Gunoi de grajd şi alte deşeuri de origine animală

Hrana pentru orice animal poate conţine gunoi de grajd de bovine, deşeuri porcine şi gunoi de pui. Aceste deşeuri pot conţine medicamente precum antibiotice, dar şi hormoni, care au trecut neschimbate prin corpurile animalelor.

Gunoiul de pui cu care sunt hrănite bovinele conţine părţi de bovine care au fost utilizate ca hrană în fermele de pui. Aceasta este o nouă modalitate prin care agenţii bolii vacii nebune pot infecta bovinele sănătoase.

Deşeurile de origine animală folosite pentru hrană pot conţine şi o cantitate însemnată de mizerie, amestec de pietre, nisip, lemn şi alţi contaminanţi.

 • Plastic

Multe animale au nevoie de furaje grosiere pentru a procesa hrana prin sistemul lor digestiv. Însă, în loc să se folosească furaje pe baze de plante, fabricile de animale apelează adesea la peleţi realizaţi din plastic pentru a compensa lipsa fibrei naturale din fabricile de carne.

 •  Medicamente şi substanţe chimice

 Animalele crescute în condiţii umane, cu spaţiu potrivit şi hrană corespunzătoare, pot avea nevoie foarte rar de tratament medical. Însă, animalele de la fabrici primesc de multe ori antibiotice pentru a promova creşterea mai rapidă şi pentru a compensa riscurile apărute din cauza condiţiilor de viaţă aglomerate, stresante şi nesanitare.

O cantitate estimată la 6.750 de tone de antibiotice, din aceeaşi clasă de medicamente folosite şi în medicina umană, sunt adăugate permanent în hrana şi apa animalelor.

Această practică, adică utilizarea nonterapeutică a antibioticelor, grăbeşte dezvoltarea bacteriei rezistente la antibiotice, care poate infecta atât oamenii, cât şi animalele. Rezistenţa la antibiotice este o problemă de sănătate urgentă, care costă economiile globale miliarde de dolari în fiecare an.

Unele din substanţele antimicrobiene folosite pentru a controla paraziţii şi pentru a promova creşterea puilor conţin arsenic, un chimical cancerigen uman. Arsenicul poate fi găsit în carne sau poate contamina sursele de apă potabilă prin scurgerile de la fermele de animale.

 • Cantităţi nesănătoase de cereale

O ultimă surpriză. Deşi cerealele par a fi o hrană sănătoasă, cantităţile excesive cu care sunt hrănite animalele nu au efecte benefice.

Acest lucru se aplică în special la bovine, care în mod natural mănâncă iarbă. Sistemele lor digestive nu sunt proiectate pentru a face faţă unor cantităţi mari de porumb pe care le primesc în unităţile crescătoriilor.

Ca rezultat al acestei alimentaţii bogate în porumb, bovinele pot dezvolta probleme de sănătate semnificative, inclusiv sisteme digestive excesiv de acide şi abcese hepatice. Problemele de sănătate induse de cereale cresc nevoia utilizării medicamentelor.

 • Vrei să schimbi ceea ce mănâncă animalele?

Creşterea fabricilor de animale din ultimii 50 de ani a dus la apariţia unui sistem care este scăpat de sub control. Boala vacii nebune, abcese hepatice şi creşterea bacteriei rezistente la antibiotice sunt doar câteva exemple ale daunelor care apar odată cu abordările stupide şi inumane de a creşte animale pentru carne.

Din perspectiva unui consumator înarmat cu informaţii, ai puterea să promovezi o abordare diferită a modului de creştere a animalelor, care este productivă şi sănătoasă. Iată doar câteva sugestii:

– să eviţi produsele de carne provenită de la animale crescute în fabrici, prin alegerea unor alimente pe bază de plante;

– să alegi carne de vită provenită de la animale hrănite cu iarbă;

– să selectezi carne organică certificată, ouă şi produse lactate care sunt etichetate ca fiind produse de la animale care au fost hrănite doar cu hrană vegetală;

– să achiziţionezi carne, ouă şi produse lactate de la agricultorii locali sau de la piaţă, asigurându-te că provin din surse de încredere.

[nggallery id=78]

loading...

Citește și
Loading...

4 Comentarii
 1. nicolae oprea spune

  nu este bine de loc cum sant hranite animalele in fabricile de carne si oua.se procedeaza asa pentru ca profitul sa fie cat m-ai mare prin utilizarea mortaciunilorin hrana animalelor.merganduse pe principiul nimic nu se pierde totul se transforma.pentru mine si familia mea este cel m-ai bine.nu consumam carne de vita,porc foarte putin,pui numai de crevedia si oua la fel.in schimb consumam carne de pasara din productia proprie de la tara,80%din oule consumate sant de la tara,mult peste.din produsele lactate se consuma numai branza de oi si bivolita.dar marea majoritate a hranei familiei a fost este si va fi numai din productia proprie cu care ne mandrim.incepand de anul viitor vom creste si prepelite si 5-6 porci vietnamezi pe an pentru consum familial.totul este sa cultivi pamantul pe care il ai si sa il muncesti ca sa ai hrana naturala pentru animale.

 2. Boky spune

  Deja de multi ani tot ce este produs de origine animala se arde pana ajunge cenusa si nu se mai face faina proteica pentru a se da in hrana animalelor. Pana si micile magazine de cartier pt a fi autorizate au nevoie de a avea un contract permanent cu o firma de incinierare.Inainte de a publica asa ineptii mai intrati pe situl ansvsa-ului.

 3. Gigi spune

  Eu am lucrat in domeniu, am vandut utilaje la ferme de animale, utilaje printre care se numarau si incineratoare. Ar trebui sa stiti oameni buni ca in Romania inca mai sunt ferme de animale care fac faina proteica din deseuri de origine animala, chiar daca incalca legea (oricum nu ii deranjeaza nimeni). Ar mai trebui stiut faptul ca unele ferme de pui de carne utilizeaza o substanta daunatoare omului si bineinteles interzisa prin lege, substanta care este administrata puilor cu o zi inainte de a fi trimisi la abator, pentru a retine cat mai multa apa in organism, astfel incat ferma sa castige cat mai multi bani din greutatea totala a lotului de pui.

 4. vasile spune

  Pastravii din crescatorii sant crescuti si ei cu „graunte” :-((

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.