CE nu a primit o notificare privind un împrumut pentru Oltchim

0

Comisia Europeană nu a primit o notificare privind acordarea unui împrumut pentru repornirea activităţii combinatului Oltchim, dar este în contact cu autorităţile române privitor la această chestiune, a declarat luni, Antoine Colombani, purtătorul de cuvânt al comisarului european pentru concurenţă Joaquin Almunia.

După ce va primi notificarea din partea autorităţilor române, CE va analiza dacă împrumutul constituie sau nu ajutor de stat şi, în caz afirmativ, dacă acesta este sau nu compatibil cu legislaţia UE privitoare la excepţiile pentru care se poate acorda un astfel de împrumut. În caz că ajutorul acordat de stat este incompatibil, CE poate solicita proceduri pentru recuperarea banilor.

După ce notificarea este primită, executivul UE dispune de un termen de două luni pentru a lua o primă decizie. Dacă executivul european are vreo îndoială privind compatibilitatea ajutorului de stat, poate deschide o investigaţie aprofundată, unde terţe părţi au posibilitatea de a-şi exprima punctul de vedere.

Premierul Victor Ponta a declarat vineri că va discuta la începutul săptămânii viitoare cu comisarul european pentru concurenţă Joaquin Almunia despre cererea adresată Bruxellesului de către România cu privire la un împrumut pentru repornirea activităţii combinatului Oltchim.

‘Pot să vă asigur că voi discuta cu comisarul Almunia despre cererea pe care am înaintat-o pentru împrumut pentru Oltchim, ca să avem cât mai rapid un răspuns favorabil. Aveam stabilită, dacă nu astăzi (vineri – n.r.) atunci pentru luni, o discuţie, şi cei de la Ministerele de Finanţe şi de Economie se vor duce imediat la Bruxelles ca să prezinte cazul nostru cât mai bine”, a afirmat Victor Ponta, după reuniunea ”Prietenii coeziunii”, desfăşurată la Bratislava.

Pe de altă parte, a admis premierul român, Comisia Europeană priveşte cu reticenţă cererile statelor membre de împrumuturi sau ajutoare de stat şi de aceea situaţia combinatului Oltchim trebuie prezentată cât mai bine oficialilor de la Bruxelles. „Dacă nu ne explicăm bine cazul, nu câştigăm. De altfel, în 2009, când fostul ministru Adriean Videanu a cerut un ajutor de stat – bine, era vorba de o sumă mult mai mare, 370 de milioane de euro – nu a avut niciun succes pentru că nici măcar nu a explicat şi nici nu s-a dus să spună pe ce vrea să cheltuiască acei bani”, a afirmat Ponta.

Întrebat în cât timp CE ar putea da un răspuns la cererea Bucureştiului, premierul a precizat că, dat fiind faptul că solicitarea este pentru o sumă mai mică de zece milioane de euro, ar trebui să primească un răspuns în 30 de zile.

Joi, premierul român a anunţat că Ministerul Economiei, Comerţului şi Mediului de Afaceri va cere vineri Comisiei Europene (CE) permisiunea acordării unui împrumut pentru demararea activităţii combinatului Oltchim.

loading...

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.