Conferinţă regională „Creşterea absorbţiei fondurilor structurale şi de coeziune” – ediţia a 3-a

0

– Cea de-a treia conferinţă regională cu tema “Creşterea absorbţiei fondurilor structurale şi de coeziune” a avut loc în data de 8 octombrie 2012, la Iaşi. Seria de conferinţe în care se înscrie evenimentul urmăreşte să furnizeze informaţii de ultimă oră şi, totodată, să identifice şi să abordeze problemele cu care se confruntă beneficiarii în accesarea instrumentelor structurale.

Organizată de Ministerul Afacerilor Europene, prin Centrul de Informare pentru Instrumente Structurale, conferinţa a reunit reprezentanţi ai instituţiilor cu atribuţii în gestionarea fondurilor structurale şi de coeziune, ai autorităţilor locale şi centrale, ai beneficiarilor, precum şi consultanţi specializaţi în domeniu.

MAEur a fost reprezentat de secretarul de stat Răzvan Alexandru Cotovelea, care a deschis prima sesiune de lucru vorbind despre măsurile luate de MAEur pentru îmbunătăţirea absorbţiei fondurilor structurale şi de coeziune.

“Pentru anul viitor, presiunea pentru absorbţia fondurilor europene este foarte mare. Pentru a reuşi sa avem un grad cat mai mare de absorbtie, pe de o parte trebuie îmbunătăţită capacitatea administrativă, în sensul eficientizării sistemului, iar pe de altă parte trebuie să îmbunătăţim comunicarea cu toate părţile implicate, mai ales cu beneficiarii.  Această conferinţă se înscrie în măsurile prin care ne-am gândit să sprijinim eforturile lor de informare pentru implementarea corectă a proiectelor. Totodată, vom face demersurile necesare în vederea identificării resurselor pentru efectuarea plăţilor interne. Îmi doresc ca toate eforturile pe care le facem acum în vederea creşterii absorbţiei să fie integrate într-un proces de învăţare, astfel încât în urmatoarea perioadă de programare să avem performanţe remarcabile.” a declarat dl. Cotovelea.

După intervenţia domnului Cotovelea, cuvântul a revenit Georgetei Smâdu, coordonator Pol de Creştere Iaşi (ADR Nord-Est), care a prezentat proiectului „Sprijin pentru coordonarea implementării Planului Integrat de Dezvoltare al Polului de Creştere Iaşi”.

Cosmin Coman, director în Primăria Municipiului Iaşi a prezentat 11 proiecte prioritare pentru Iaşi, realizate cu fonduri structurale, unele aflate în curs de derulare. 

A urmat o scurtă prezentare a Centrului de Informare pentru Instrumente Structurale şi a site-urilor fonduri-ue.ro şi b.fonduri-ue.ro, o resursă importantă pentru beneficiari şi potenţiali beneficiari.

Cea de-a doua sesiune s-a concentrat pe analiza implementării proiectelor cu finanţare europeană. Au luat cuvântul reprezentanţii AM POSDRU şi AM POR.

Din partea OI POSDRU Nord-Est, doamna Cristina Anton, a prezentat problemele întâlnite în decontarea plăţilor în cadrul programului POSDRU. Cătălin Surdeanu, reprezentant AM POR, a prezentat stadiul implementării proiectelor cu finanţare AM POR şi informaţii referitoare la programul dedicat reabilitării termice a clădirilor.

În paralel cu desfăşurarea conferinţei a avut loc şi un târg, unde experţi ai autorităţilor de management şi ai CIIS au răspuns întrebărilor publicului interesat, beneficiarii din regiune şi-au prezentat proiectele deja finanţate şi implementate, iar firmele de consultanţă şi-au promovat ofertele şi portofoliile.

Pentru detalii suplimentare, contactaţi-ne prin e-mail ([email protected]) sau telefon (021.210.77.53)
[nggallery id=81]
loading...
Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.