EUR
4,75 RON
(-0.07%)
USD
4,19 RON
(+0.15%)
GBP
5,42 RON
(-0.12%)
CHF
4,18 RON
(-0.11%)
AUD
3,00 RON
(+0.06%)
CAD
3,17 RON
(+0.05%)
BGN
2,43 RON
(-0.14%)
RUB
0,06 RON
(+0.05%)
ZAR
0,30 RON
(+0.53%)
BRL
1,12 RON
(+0.94%)
CNY
0,62 RON
(+0.05%)
INR
0,06 RON
(+0.25%)

Corlăţean pledează pentru susţinerea noilor democraţii din lumea arabă,după modelul celor din Europa

0

Ministrul Afacerilor Externe, Titus Corlăţean, a participat luni, la lucrările „Forumului mondial al democraţiei”, unde a pledat pentru susţinerea noilor democraţii din lumea arabă, după modelul celor din Europa Centrală şi de Est, informează MAE.

Şeful diplomaţiei române a susţinut o alocuţiune la conferinţa tematică „Democraţia: valoare universală?” şi a participat la prânzul de lucru cu tema „Democraţia după Primăvara arabă”.

„Titus Corlăţean a pledat, în cursul intervenţiilor, pentru susţinerea noilor democraţii din lumea arabă, după modelul de succes al tranziţiei din Europa Centrală şi de Est şi a evidenţiat, totodată, riscurile şi provocările la adresa democraţiei, apărute pe fondul crizei economice. De asemenea, ministrul Afacerilor Externe a argumentat în favoarea promovării drepturilor politice, economice şi sociale, ca răspuns la dificultăţile curente cu care se confruntă societatea şi a subliniat interdependenţa dintre problemele economice ale ţărilor în tranziţie şi provocările generate de gestionarea migraţiei şi a multiculturalismului în statele Uniunii Europene”, se arată în comunicatul MAE.

Oficialul român a pledat, totodată, pentru o abordare echilibrată a relaţiilor Europei cu regiunile sud-mediteraneană şi central-asiatică, care să răspundă aşteptărilor de democratizare ale populaţiilor din aceste zone. Ministrul Afacerilor Externe a salutat, în context, Politica de vecinătate a Consiliului Europei, pe care România o susţine activ.

„Forumul mondial al democraţiei”, organizat în capitala Alsaciei la iniţiativa comună a Consiliului Europei şi a municipalităţii din Strasbourg şi care îşi propune să devină un cadru anual de dialog pe teme de democraţie, îşi derulează ediţia inaugurală în perioada 5-11 octombrie.

La lucrările Forumului sunt prezenţi, printre alţii, Ban Ki-moon, secretarul general a ONU, Othmar Karas, vicepreşedintele Parlamentului European, Jean-Claude Mignon, preşedintele Adunării Parlamentare a Consiliului Europei, Sali Berisha, primul ministru al Albaniei, ministrul francez al afacerilor europene, Bernard Cazeneuve, şi ministrul german al finanţelor, Wolfgang Schäuble.

loading...

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.