EUR
4,76 RON
(-0.15%)
USD
4,19 RON
(+0.03%)
GBP
5,46 RON
(-0.24%)
CHF
4,19 RON
(-0.26%)
AUD
3,00 RON
(-0.44%)
CAD
3,18 RON
(-0.63%)
BGN
2,43 RON
(-0.12%)
RUB
0,06 RON
(-0.62%)
ZAR
0,30 RON
(-0.56%)
BRL
1,13 RON
(+0.12%)
CNY
0,62 RON
(-0.57%)
INR
0,06 RON
(-0.24%)

De ce i-am încurca?

3

– La sfârşitul primei luni a lui 2012 presa titra „Aviva a vândut către asigurătorul american MetLife operaţiunile din România”. Pe 18 iunie, un titlul care a şocat întreaga lume: “Hidroelectrica cere insolvenţa”. A doua zi, un titlu din aceeaşi categorie: “Atlantic Restaurant System, operatorul francizei Burger King în România, va închide ultimele două restaurante pe care le mai avea pe piaţa locală”.

 

După numai două săptămâni, pe 30 iulie, “Retailerul elen Sprider a luat decizia vânzării subsidiarei româneşti” pentru ca pe 26 septembrie să apară informaţia conform căreia grupul metalurgic rus Mechel vinde uzinele deţinute în România.

După câteva zile, pe 3 octombrie cade o altă ştire-bombă: ING Groep NV, cel mai mare grup olandez de servicii financiare anunţă închiderea diviziei de brokeraj din România. Ca să fim corecţi, România se află pe o listă ce include şi alte ţări cu câteva excepţii: zona Benelux (Belgia, Olanda şi Luxemburg) şi… Polonia!.

Informaţii de acest gen apar aproape în fiecare zi, dar faptul că marii investitori părăsesc din ce în ce mai rapid România ar trebui să ridice guvernanţilor un mare semn de întrebare. Iar, dacă este să ne oprim doar la cazul celor de ING,  situaţia este cu mult mai gravă.

Dacă până acum se putea vorbi de cazuri izolate de retragere din piaţă a marilor investitori internaţionali, sub motive care ţin de fiecare dată de necesitatea eficientizării activităţii sau de limitarea pierderile înregistrate în România, plecarea celor de la ING înseamnă închiderea uneia dintre principalele porţi de intrare pe teritoriul românesc a banilor proveniţi din fondurile de acţiuni străine pe piaţa locală.

Pentru bursa de la Bucureşti aceasta este o veste foarte proastă, în condiţiile în care ING a fost, în primele nouă luni ale anului, al doilea intermediar de pe bursă, pe piaţa de acţiuni, cu tranzacţii de 1,5 mld. lei (340 mil. euro) şi o cotă de piaţă de 12%.

Olandezii au intrat pe piaţa locală de capital în 1998, iar o dată cu ei au venit şi o serie de investitori mari, bursa de la Bucureşti devenind, dintr-o dată, vizibilă pentru fondurile mari de investiţii care activau la Londra sau alte centre comerciale.

Cei de la ING i-au adus pe bursă pe americanii de la Artio (Julius Baer), care au venit cu zeci de milioane de euro pe piaţa locală între 2000 şi 2004, când puţini investitori străini descoperiseră Petrom, BRD sau SIF-urile.

Exitul ING din piaţa locală de brokeraj reprezintă însă un semnal negativ pentru România, în condiţiile în care aceasta nu-şi suspendă activitatea în Polonia, o piaţă cu adevărat funcţională. Oare de ce?

Pentru că Polonia a ştiut să-şi valorifice prin privatizare susţinută şi inteligenţă întreg capitalul pe care-l moştenise de la statul comunist prin intermediul bursei, unde ofertele publice lansate au făcut adevărate furori în lumea întreagă.

Acestea au atras suficiente fonduri pentru ca Polonia să fie singurul stat european care a înregistrat creşteri economice în perioada crizei actuale. Mai mult decât atât, Polonia a depăşit chiar şi performanţă Germaniei şi a umilit întreaga Uniune Europeană, iar ritmul evoluţiei economiei Poloniei rămâne aproape acelaşi în perioada următoare.

Succesul s-a bazat însă pe două elemente esenţiale: brokeri şi decizie politică. Printre brokerii care au adus succesul pe piaţa poloneză se numără şi ING, care a fost şi unul dintre brokerii care s-au implicat în ofertele publice şi listările închise cu succes pe BVB (printre acestea numărându-se oferta de preluare pe care Ameropa Holding a făcut-o în acest an la Azomures şi listarea de anul trecut a Fondului Proprietatea).

Aşadar, în urma deciziei olandezilor de la ING, bursa de la Bucureşti va deveni şi mai puţin vizibilă pentru investitorii străini, ceea ce înseamnă şi mai puţini bani ce ar putea fi obţinuţi de România folosind piaţa de capital.

Iar aici ajungem la cel de al doilea factor ce poate influenţa evoluţia economiei: decizia politică.

Din păcate, pentru România acest element este atât de imprevizibil încât nimeni nu-şi poate imagina care vor fi deciziile luate de politicienii angajaţi în baletul socio/politico/economic.

Nici măcar aceştia nu se pot hotărî dacă privatizează sau nu o companie, prin ce metode sau când, iar câştigătorul se stabileşte, de cele mai multe ori, prin metode obscure şi discutabile.

Asta a făcut că România să se poate lăuda în lumea civilizată doar cu un singur lucru:

“România este în principal o ţară de emigrare începând din 2007 anul aderării sale la Uniunea Europeană. Numărul românilor care lucrează în străinătate era în 2010 estimat la 3 milioane”.

Citatul reprezintă SINGURA MENŢIUNE despre ţara noastră care apare în ultimul raport al Organizaţiei Economice pentru Cooperare şi Dezvoltare (OCDE) referitor la perspectivele migraţiei internaţionale 2012.

Un adevăr greu de contestat şi pentru care o să plătim toţi, generaţii de-a rândul. Vinovaţi de această situaţie sunt toţi cei care s-au perindat pe la conducerea României şi care, în loc să se ocupe de prosperitatea celor care i-au propulsat în respectivele poziţii, i-au obligat să ia amara cale a migraţiei.

Probabil că ai noştri politicieni nu-şi doresc decât să rămână singurii locuitori ai României şi de ce oare i-am mai încurca?

Dănuţ DUDU

P.S. Să mai menţionăm un singur eveniment care poate fi trecut ca o nouă bilă neagră pentru politicienii noştri: pe 8 octombrie, un grup de italieni a iniţiat pe reţeaua de socializare Facebook o petiţie pentru scoaterea României din Uniunea Europeană. „România, cu restricţii de emigrare sau afară din Europa!”, cere grupul de italieni care a creat petiţia. Ei oferă zece motive pentru ieşirea României din UE, printre care cel mai important ar fi numărul mare de infracţiuni comise de imigranţi români. Aşteptăm cu interes reacţiile oficialilor noştri dar…

loading...

Citește și
3 Comentarii
 1. Ovidiu spune

  Dănuţule,

  Documentarea e mama jurnalismului.

  ING face acelaşi lucru în toată lumea, nu numai în România (decizie strategică de modificare a modelului de afaceri global), deci practic nu ai subiect pentru articol.

  Să avem sănătate!

 2. Danut spune

  Draga Ovidiu,

  Am citit comentariul tau si am fost putin surprins.
  Pentru un blogger care se respecta ar fi trebuit sa citesti mai atent materialul care este unul de opinie si nu de informare.
  Fara a intra in polemica te rog sa revezi textul si poate ai sa observi ca, la inceputul acestuia, am facut trimitere doar la cateva dintre marile firme care au parasit Romania (lista, din pacate, este mult mai lunga)
  In ceea ce priveste ING am facut in text referire la faptul ca Romania face parte dintru-un set de tari din care divizia de trading a ING se retrage (Daca doresti iti pot furniza informatii suplimentare legate de aceasta decizie „strategica” a ING care este, in realitate, incercarea de a se debarasa, cu orice pret, de activele toxice detinute si a-si minimaliza pierderile).

  In concluzie, se pare ca nu prea ai intuit subiectul sau…

  Sa avem sanatate!

 3. Ovidiu spune

  Am recitit, asa e, ai dreptate, mea culpa.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.