Moody’s acordă cea mai bună notă Mecanismului european de stabilitate

Agenţia de evaluare financiară americană Moody’s a anunţat luni că îi acordă nota de solvabilitate maximă, „AAA”, principalului instrument de salvare a zonei euro, Mecanismul european de stabilitate /MES/, chiar în aceeaşi zi a lansării sale oficiale, informează AFP.

Cu toate acestea, Moody’s asociază o „perspectivă negativă” la această notă asupra capacităţii MES de a rambursa împrumuturile sale viitoare pe termen lung.

Nota ia în considerare mai ales „îndatorarea redusă prevăzută a MES” şi „calitatea de a-i credita” pe membrii săi, potrivit unui comunicat al Moody’s.

Perspectiva negativă reflectă faptul că agenţia asociază o perspectivă negativă la nota tuturor statelor membre ale MES notate Aaa, cu excepţia unuia, Finlanda, a cărei contribuţie la Mecanism este de numai 1,8 %.

În schimb, afirmă Moody’s, trei state-cheie sunt notate cu „Aaa”, cu perspectivă negativă: Germania, Franţa şi Olanda, care deţin respectiv 27,1%, 20,4% şi 5,7% din capitalul subscris al MES.

Cu o capacitate de împrumut de 500 de miliarde de euro, MES a fost lansat oficial luni la o reuniune a miniştrilor de finanţe ai zonei euro la Luxemburg.

Loading...
Citește și
loading...

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.