SCĂDEREA natalităţii: Oamenii nu mai vor sau nu mai pot naşte copii?

1

SUA se apropie de Europa. Cel puţin aceasta este evoluţia reflectată de cifrele privind rata natalităţii, relatează Business.time.com.

Noile cifre ale guvernului american arată o rată a natalităţii tot mai scăzută în 2011 atingând un nou record inferior: rata fertilităţii generale (63,2 copiii la 1000 de femei, cu vârste cuprinse între 15 şi 44 de ani) a fost cea mai scăzută înregistrată vreodată; rata naşterilor pentru femeile cu vârste cuprinse între 20 şi 24 de ani a atins un nou record al limitei de jos, iar ratele pentru femeile hispanice şi afro-americane au suferit de asemenea un declin major. Unele rate de natalitate au rămas neschimbate, precum cele ale femeilor de peste 40 de ani.

Doar femeile cu vârste cuprinse între 35 şi 39 de ani şi între 40 şi 44 de ani au mai multe şanse să devină mame acum decât în trecut.

Datele fac parte dintr-o tendinţă de scădere post-financiară mai largă. În fiecare an începând cu 2007, atunci când numărul de naşteri  din SUA a atins nivelul de 4,3 milioane de nou-născuţi, americanii au adus pe lume tot mai puţin bebeluşi.  Un factor important al acestui lucru este recesiunea: americanii se pare că au decis că nu îşi permit să aibă la fel de mulţi copiii într-o economie instabilă, chiar dacă sunt căsătoriţi.

Astfel de declinuri sunt tipice în timpul crizelor economice. În timpul Marii Depresiuni, rata natalităţii a scăzut semnificativ şi acelaşi lucru s-a întâmplat şi în timpul stagnării din anii ’70.

Mark Mather, un demograf pentru Biroul de Referinţă a Populaţiei, subliniază acest aspect, spunând că “am mai văzut această tendinţă de-a lungul ultimilor 100 de ani”. “Ratele fertilităţii au scăzut în timpul perioadelor de stres economic”, adaugă acesta.

Se pare că declinul în ceea ce priveşte ratele naşterilor a început cel puţin să încetinească. Rata natalităţii a scăzut cu 1% în 2011, faţă de 2% şi 3% în anii anteriori.

Chiar şi aşa, tendinţa de existenţă a tot mai puţine naşteri este foarte probabil să continue pe termen lung, descriind ceea ce s-a întâmplat peste ocean în ultimele decenii. “Suspectez faptul că, pe termen lung, ratele fertilităţii vor începe să semene cu cele din Europa”, spune Mather.

Ratele naşterilor din Europa sunt în scădere în ultimele decenii, în special în cea mai stabilă ţară din punct de vedere economic. Rata Germaniei, de 1,36 copiii pe femeie, este cea mai mică rată din întreaga Europă şi una din cele mai reduse din lume. În 2011 s-a înregistrat

punctul minim în ceea ce priveşte numărul de naşteri la femeile germane.

Chiar şi înainte de criza euro, experţii au tras alarma în ceea ce priveşte viitorul demografic întunecat al Europei. Cum poate un continent să aibă grijă de populaţia bătrână atunci când ratele sale de naşteri indică o forţă de muncă redusă în deceniile care urmează?

În SUA, rata nu a scăzut până la nivelul european, deocamdată. Rata naşterilor pe femeie în America este de aproximativ 1,9. Însă, tendinţa descendentă va forţa cel mai probabil SUA să regândească modul de a susţine din punct de vedere financiar persoanele în vârstă şi să finanţeze programe precum cel de asigurare socială şi de sănătate, dezbateri economice în curs de desfăşurare care vor avea şi mai multă greutate pe măsură ce ţara îmbătrâneşte.

Unii experţi sunt mai optimişti în ceea ce priveşte ultimele cifre. În timp ce ratele naşterilor s-au redus din 2007, oficiali de la Centrul de Prevenire şi Control al Cancerului spun că nu sunt îngrijoraţi de o posibilă bombă demografică cu ceas.

Pentru a menţine populaţia stabilă, ţările trebuie să aibă o rată a natalităţii de cel puţin doi copiii pe femeie, care este foarte apropiată de cea actuală din SUA. “Nu am înregistrat niciun fel de studiu care să arate că persoanele îşi doresc mai puţini copiii sau deloc”, relatează un oficial CDC.

Din păcate, s-ar putea ca acest aspect să nu fie o problemă legată de ideea dacă familiile îşi doresc să aibă copiii, ci dacă pot să facă copiii.

loading...

Citește și
1 Comentariu
  1. dog toni spune

    Daca populatia ar scadea in toate tarile din lume rezultatele ar fi miraculoase.Santem peste 7 miliarde de omizi umane ce devoram aceasta planeta. Credeti voi ca o sa ne fie mai bine cand vom ajunge sa depasim 17 miliarde.Sau poate va ganditi ca daca am fi 100 de miliarde ar curge peste tot lapte si miere. Omul este o fiinta devoratoare de resurse si la mentalitatea noastra vom distruge toata flora si fauna. Cu cat vom fi mai multi cu atat mai multi din semeni nostri vor avea de suferit. La modul in care ne comportam cu mediul inconjurator si nu numai, 2 miliarde am fi suficienti. Omul ar fi o fiinta mai pretioasa si am putea ceda naturi multe din locurile ocupate si distruse de noi.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.