Ţările care trebuie evacuate complet din calea valurilor

0

Potrivit unuia dintre specialiştii de renume mondial în ceea ce priveşte clima, naţiunile insulare ameninţate de creşterea nivelului mării ar putea suporta consecinţe dezastruoase ale schimbărilor climatice mult mai curând decât se aşteptau, relatează Huffingtonpost.com.

În urma descoperirii de luna trecută, care a arătat că gradul de acoperire cu gheaţă a mării arctice a atins un nou record minim, cercetătorul Michael Mann a declarat că “naţiunile insulare, care au luat în considerare la un moment dat posibilitatea evacuării, ar putea fi nevoite să aplice această măsură în decursul unui deceniu”.

Mann, care este directorul Centrului Ştiinţific al Sistemul Pământului de la Universitatea de Stat Pennsylvania, a spus că actualele tendinţe de topire arată faptul că gheaţa marină “se află într-o scădere mult mai rapidă decât au prezis modelele”.

“Modelele au prezis faptul că o topire masivă nu se va întâmpla în termen de câteva decenii, însă, măsurătorile realizate în prezent ne spun că acest fenomen se întâmplă deja, astfel că din nou ne aflăm cu zeci de ani în faţă”, spune Mann.

Recordul de topire de anul acesta, care s-a produs în condiţii mai “normale” faţă de recordul stabilit în 2007, a lăsat gheaţa arctică marină la un minim “cu aproape 50% mai mic decât media pentru anii 1979-2000”, relatează Climate Central.

Gheaţa marină care se reduce într-un ritm alert sugerează că topirea calotelor glaciare polare se poate produce mult mai rapid decât s-a prezis anterior. Mann explică faptul că “vom vedea cum creşterea nivelului mării se accelerează, pe măsură ce calotele glaciare din Groenlanda şi din vestul Antarcticii dispar”. Spre deosebire de topirea gheţei marine, aceste calote glaciare ar adăuga cantităţi masive de apă în oceanele lumii, ceea ce le va face “critice din punctul de vedere al creşterii nivelului mării”.

Creşterile constante ale temperaturilor medii globale, care au accelerat topirea gheţii arctice, au fost atribuite în mare parte arderii combustibililor fosili şi unei cantităţi rezultate tot mai mare de gaze cu efect de seră, precum dioxidul de carbon.

Pentru cele mai vulnerabile naţiuni insulare, precum Maldive, Kiribati, Insulele Strâmtoarea Torres şi multe altele, nivelul mării tot mai crescut va produce o eroziune semnificativă a litoralului şi contaminarea cu apă sărată a resurselor limitate de apă dulce.

Grupul ecologic Oceana a notat recent faptul că naţiunile dependente de mare vor fi nevoite să facă faţă unor ameninţări serioase privind siguranţa alimentară, din moment ce temperaturile ridicate şi concentraţiile atmosferice de dioxid de carbon cresc aciditatea oceanelor şi ameninţă viaţa marină.

În ciuda imaginii clare create de observaţiile ştiinţifice şi modele climatice, “există o lacună uriaşă între ceea ce ştie comunitatea ştiinţifică şi ceea ce cunoaşte publicul”, spune James Hansen, cercetător NASA.

Un sondaj recent sugerează faptul că până la 35% din populaţia americană şi 37% din publicul britanic nu sunt convinşi de realitatea ştiinţifică a schimbărilor climatice.

loading...

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.