Un sfat simplu pentru a-ţi feri copilul de obezitate

0

O metodă care ar putea da rezultate bune în combaterea epidemiei de obezitate ar fi aceea de a renunţa la consumul alimentelelor din conservă, mai ales în cazul copiilor, relatează Rodale.com.

Ca părinte, nu i-ai da niciodată copilului tău o pilulă contraceptivă, însă industria alimentară hrăneşte copiii cu ceva la fel de dăunător de fiecare dată când scoate pe piaţă un produs ambalat la conservă.

Bisfenol A (BPA), o substanţă chimică care a fost iniţial dezvoltată ca un medicament pentru a ajuta la elovuţia unei sarcini, este des utilizată în garniturile epoxidice ale conservelor şi ale unor plasticuri, fiind legată de un număr ridicat de probleme de sănătate, de la boli cardiace la tulburări ale metabolismului la adulţi.

Totuşi, puţini cercetători au analizat efectele substanţei chimice asupra copiilor. Un nou studiu publicat în Revista Asociaţiei Medicale Americane sugerează că BPA ar putea favoriza epidemia de obezitate la copiii.

Autorii studiului au analizat date de la Sondajul de Examinare Nutriţională şi Sănătate Naţională (NHANES), un studiu în curs de desfăşurare condus de Centrele pentru Prevenirea şi Controlul Bolilor, care a recrutat persoane pentru a dona mostre de sânge şi urină şi pentru a completa un sondaj de sănătate la fiecare doi ani. Pentru acest studiu, autorii au analizat şi un număr de 2.800 de copiii, aleşi în mod aleatoriu, cu vârste cuprinse între 6 şi 19 ani, şi au comparat indexul lor de masă corporală cu nivelul de BPA detectat în urina lor.

 

  • BPA este depozitată în grăsimea corporală

În timp ce aproape toţi copiii au avut niveluri detectabile de BPA în urină, cei care prezentau cele mai mari cantităţi de Bisfenol A în organismul lor erau cei mai predispuşi de a fi obezi sau supraponderali, cu un index de masă corporală mai mare decât copiii cu un nivel mai mic.

Cercetătorii au împărţit copiii în grupe, în funcţie de cine a avut cel mai mic nivel de BPA şi cine a avut cel mai mare nivel. Doar 10,3% dintre cei cu nivelul redus de BPA erau obezi sau supraponderali, în comparaţie cu 22,3% dintre cei cu nivelul mai mare de BPA.

Totuşi, surprinzător, efectul a fost observat doar la copiii albi. Asocierea BPA-obezitate nu a fost semnificativă în cazul copiilor negri sau hispanici.

Autorii au indicat faptul că asocierea pe care au descoperit-o nu înseamnă neapărat că BPA provoacă obezitate. De exemplu, acest lucru s-ar putea datora faptului că acei copiii supraponderali au consumat mai multe alimente conservate sau au băut mai multe sucuri la doză. Deşi autorii au analizat aportul caloric atunci când au calculat rezultatele, aceştia nu au putut identifica de unde provin acele calorii.

De asemenea, tot mai multe dovezi sugerează că BPA este depozitată în grăsimea corporală, şi astfel s-ar putea explica nivelul crescut de BPA din corpul copiilor obezi faţă de cei cu o masă corporală mai mică.

 

  • BPA s-a găsit în cantităţi minime “peste tot”

Rezultatele studiului sugerează că expunerea constantă a copiilor la niveluri crescute ale unei substanţe chimice despre care se ştie că intervine în dezvoltarea hormonală are un impact negativ asupra sănătăţii lor, însă „acesta nu este un antidot absolut pentru epidemia de obezitate”. Organismele de reglementare nu au  decis încă în mod oficial interzicerea acestei substanţe chimice, în schimb aceste instituţii încurajează companiile alimentare să caute alternative sănătoase.

Studiile precedente sugerează că 99% din BPA-ul din organismele copiilor provine din alimentaţia lor. Organizaţia non-profit “Fondul Cancerului Mamar” a testat alimentele la conservă pentru copii şi a descoperit că toate conţineau această substanţă chimică. Pe lângă obezitate, Bisfenolul A este asociat cu un comportament agresiv şi alte probleme comportamentale la copiii.

Deşi este imposibil să îţi protejezi copilul de tot BPA-ul din sistemul alimentar, iată trei dintre cei mai simpli paşi pe care îi poţi face.

 1. Evită conservele. Conservele sunt căptuşite cu o răşină epoxidică care conţine BPA. Multe companii menţionează pe cutiile de conserve “fără BPA”, însă nu dezvăluie care sunt substanţele chimice pe care le folosesc pentru a înlocui Bisfenolul A. Potrivit industriei alimentelor conservate, înlocuitorul cel mai popular este vinilul, un alt produs chimic care conţine substanţe chimice de perturbare a hormonilor şi care este considerat cancerigen de către Agenţia de Protecţie a Mediului.

 2. Nu folosi niciodată plastic în cuptorul cu microunde. Chiar şi recipientele “sigure pentru utilizarea la cuptorul cu microunde” pot elibera substanţe chimice precum BPA, care afectează hormonii copiilor.

 3. Optează pentru recipiente din oţel inoxidabil. Chiar dacă agenţiile de reglementare au interzis folosirea BPA la biberoane sau alte recipiente pentru bebeluşi, materialele plastice de înlocuire pot fi la fel de dăunătoare. Oţelul inoxidabil este o alternativă sigură.

loading...
Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.