Victor Ponta: Trebuie să venim cu planul de restructurare a Oltchim pentru a avea companii interesate să o preia

0

Premierul Victor Ponta a declarat marţi, într-o conferinţă pe teme de energie, că în acest moment, cel mai important pentru Oltchim este realizarea planului de restructurare a combinatului, iar, ulterior, vor fi companii interesate de privatizarea acestuia.

„În acest moment cel mai important este să venim cu planul de restructurare la Oltchim, apoi vor veni şi investitorii. Dar să nu ne facem iluzii, nu foarte multe. Nu este un domeniu industrial unde să se înghesuie foarte mulţi investitori. Este un domeniu care merge destul de prost în Europa şi în lume şi nu sunt foarte mulţi investitori. Singurul investitor puternic care şi-a manifestat interesul, dar apoi s-a retras, a fost TISE. Eu aş vrea să fie investitori şi din America, din Franţa şi din Germania, dar nu sunt investitori puternici şi capabili care şi-au manifestat interesul”, a spus Ponta.

Potrivit acestuia, orice leu pe care îl transmite către conturile Oltchim este, din păcate, imediat blocat de către creditori.

„Atunci trebuie ca acel comitet de repornire a Oltchim să găsească soluţia juridică pentru ca banii de salarii să nu mai fie luaţi de către creditori. Am vorbit, ieri (luni n.r), cu comisarul Joaquin Almunia (comisarul european pentru concurenţă n.r), care mi-a confirmat faptul că are în atenţie problema Oltchim, că staff-ul DG Competition aşteaptă discuţia cu oficialii români. Reprezentanţii Consiliului Concurenţei şi ai Ministerului Economiei, probabil săptămâna aceasta, vor merge la Bruxelles, după care, după ce se epuizează discuţiile tehnice, domnul Chiţoiu (Daniel Chiţoiu, ministrul Economiei n.r.) va merge să discute cu comisarul Almunia şi aşteptăm un răspuns de la Comisie.

Almunia mi-a sugerat să nu procedăm la acordarea împrumutului până nu avem această analiză făcută în cadrul Comisiei Europene, la nivel european, nu numai pentru România. Problema ajutorului de stat este extrem de sensibilă şi de atent tratată de către Comisie şi nu vreau să avem un conflict pe această temă”, a mai afirmat primul ministru.

Victor Ponta a mai precizat că Executivul va continua cu implicarea investitorilor privaţi în acţionariatul de la Transelectrica, Transgaz, Romgaz, Hidroelectrica, imediat ce va fi scoasă din insolvenţă.

„Ministrul Economiei şi ministrul de Finanţe m-au asigurat că în următoarea perioadă Hidroelectrica va ieşi din insolvenţă. Statul român a fost prejudiciat de-a lungul mai multor ani cu sume uriaşe. Prin ceea ce am încercat în acest an, cu riscurile de rigoare, am reuşit să oprim acest tip de contracte bilaterale”, a mai spus Ponta.

loading...
Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.