Acţionarii RAFO decid, în 10 zile, asupra uneia din cele trei variante discutate de repornire a rafinăriei

Acţionarul majoritar şi administratorii societăţii RAFO Oneşti au găsit trei variante privind aplicarea programului de modernizare a instalaţiilor pentru reluarea fabricaţiei, afirmă liderul sindical Ion Marian.

‘Ei au găsit trei variante care pot fi aplicate în acest caz prima fiind implicarea acţionarului majoritar în finanţarea Programului cu 20% din suma totală necesară, a doua este găsirea unui partener în această afacere, iar a treia scoaterea la vânzare a rafinăriei’, a declarat, marţi, pentru AGERPRES, Ion Marian, membru al Compartimentului de Informaţii publice de la RAFO, preşedintele sindicatului ‘Rafinorul’.

Potrivit acestuia discuţiile purtate pe parcursul ultimelor săptămâni de reprezentanţii Rafo la Guvern pentru acordarea unei garanţii de stat la accesarea unui credit bancar pentru aplicarea programului de modernizare şi descoperirea unei importante oportunităţi de piaţă, /bitum/ pentru rafinăriile din Oneşti si Dărmăneşti, aflată în proprietatea RAFO, ‘sunt şi ele argumente in favoarea ideii ca în scurt timp se va hotărâ soarta Rafo’.

Directorul general al RAFO, Miroslav Dermendjiev afirmă, la rândul său, că este ‘încredinţat că una dintre aceste variante va fi aplicată în scurt timp, dar alegerea variantei care va fi agreată chiar în următoarele zece zile’.

‘Am aşteptat sa vină octombrie, pentru a afla ce se intenţionează pentru RAFO. S-a rediscutat noul program de modernizare şi investiţii, subţiat, prin renunţarea la două instalaţii, deci valoarea creditului necesar va fi mai mică decât cea iniţială de 330 de milioane de euro. In plus, actualul guvern şi-a exprimat efectiv dorinţa de a sprijini în continuare RAFO prin acordarea garanţiei de stat’, a mai precizat liderul sindicatului Rafinorul.

Ion Marian a afirmat că documentaţia a fost refăcută şi că ‘s-a discutat cu instituţia care va finanţa tot acest proiect’. ‘(…) cred că totul a rămas definitiv. Rămâne ca acţionarul majoritar să rezolve, în scurt timp ni s-a spus, problema părţii lui de cofinanţare, precum şi problema dacă este ori nu nevoie, pentru creditul bancar cerut de RAFO de acordul Uniunii Europene vis-a -vis de acordarea garanţiei de stat, pentru a se da drumul la proiect’, a precizat Ion Marian.

El a adăugat că ‘se pare ca aceasta este doar o problemă consultativă, tot Guvernul României urmând a hotărî dacă oferă ori nu garanţia’.

‘În plus, este îmbucurător şi încurajator că la RAFO au venit, pentru analizele cerute de noile variante de aplicare a proiectului de modernizare, tot felul de experţi care au rămas surprinşi cât de bine arată rafinăria. Mulţi cred că acolo e o ruină, dar instalaţiile sunt bine puse la punct, utilajele bine conservate. În plus, acolo s-a tot investit, poate la circa 60 de milioane de euro până acum în ultimii patru ani. Oricând rafinăria poate fi repornită. Oportunitatea de piaţă pentru RAFO şi rafinării din Dărmăneşti a apărut şi mai clar după ce s-a analizat necesarul de bitum al României şi cererile la export. Acum se face un studiu pentru repornirea instalaţiilor şi fabricarea de bitum. Studiul este aproape la final’ , a explicat Ion Marian.

Liderul de sindicat a mai opinat că ‘măsura aplicată în ultimele luni ca salariaţii să fie liberi patru zile pe săptămână a fost în favoarea repornirii instalaţiilor, deoarece a uşurat efortul financiar al acţionarului, dar salariaţii nu au fost disponibilizaţi’.

‘Nu pleacă nimeni din RAFO, iar salariile rămân neatinse’, a dat asigurări Ion Marian.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.