EUR
4,76 RON
(-0.15%)
USD
4,19 RON
(+0.03%)
GBP
5,46 RON
(-0.24%)
CHF
4,19 RON
(-0.26%)
AUD
3,00 RON
(-0.44%)
CAD
3,18 RON
(-0.63%)
BGN
2,43 RON
(-0.12%)
RUB
0,06 RON
(-0.62%)
ZAR
0,30 RON
(-0.56%)
BRL
1,13 RON
(+0.12%)
CNY
0,62 RON
(-0.57%)
INR
0,06 RON
(-0.24%)

Cum se poate obţine o dobândă mai bună la credite

0

Pentru acelasi tip de credit fiecare banca are oferta proprie de dobanzi si comisioane, iar modalitatea cea mai buna de a evalua cea mai buna oferta este data de dobanda anuala efectiva sau DAE.

Pentru a verifica care sunt bancile care au cele mai mici dobanzi la credite de nevoi personale sau credite ipotecare nu trebuie decat sa comparati ofertele acestora pe baza acestei dobanzi. Daca in trecut ofertele erau mai simple, acum acestea sunt presarate uneori cu anumite conditii pentru a avea o dobanda mai buna.

 

Dobanzi preferentiale pentru incasarea salariului

In ultimii trei ani tot mai multe banci au inceput sa vina cu dobanzi preferentiale pentru anumite categorii de clienti, pentru a ajunge in prezent la o situatie in care putine mai sunt bancile care nu au acest tip de oferte.

Astfel, putem obtine o dobanda mai buna decat oferta standard a bancii daca avem contul de salariu sau ne incasam venitul intr-un cont curent deschis la banca respectiva. In acest fel banca isi fidelizeaza clientii proprii, iar riscul reprezentat de un astfel de client este mai mic.

Un alt motiv pentru care bancile au inceput sa apeleze la aceasta oferte este reprezentat de competitia acerba pentru clienti de calitate, care sa detina cat mai multe produse bancare si astfel sa le fie tot mai greu sa se mute la alta banca. Si cum odata cu criza financiara numarul de salariati a scazut, atragerea acestora presupunea si oferirea unor avantaje.

Daca avem deja mai multe credite la mai multe banci si vrem sa le refinantam, atunci ar fi bine sa ne alegem o banca in care sa ne incasam venitul si unde sa avem toate creditele. Prin aceasta miscare eliminam costurile aferente detinerii mai multor conturi curente la diverese banci, si avem o dobanda mai mica, deoarece primim o reducere aplicata la marja fixa a bancii pentru ca am ales sa ne incasam venitul prin acea banca.

Pe langa reduceri ale dobanzii, prin aceasta miscare putem obtine si reduceri ale comisionului de acordare sau de administrare.

 

Verificati conditiile din contractul de credit

Atentie insa la contractul de credit pe care il semnati. La majoritatea bancilor reducerea aplicata la dobanda este valabila doar in perioada in care va incasati venitul prin banca. In cazul unui credit pe o perioada de 30 de ani de exemplu, pentru a beneficia de reducere trebuie sa respectati conditia in tot acest timp.

Daca reducerea de care beneficiati este una mica, atunci impactul poate sa nu fie atat de dramatic, insa exista si oferte de reduceri care ajung la doua procente, sau peste 30% din dobanda, iar o asemenea crestere este cu siguranta resimtita.

Cel mai bine ar fi sa alegeti acele banci care nu impun aceasta conditie, doar sa virati venitul la acordarea creditului sau sa fi efectuat acest lucru o anumita perioada de timp.

 

Reduceri de dobanda si la credite Prima Casa

Chiar si la credite acordate prin programul Prima Casa avem doua banci care ofera aceasta facilitate, iar in cazul bancii Credit Agricole, acest credit este acordat doar clientilor care isi vireaza venitul prin banca. La Raiffeisen Bank, diferenta de dobanda este de 0.1% la credite in euro si de 0.2% la cele in lei.

Daca pentru creditele acordate pe o perioada mai lunga exista riscul sa nu putem respecta conditia pe intreaga perioada, la cele de nevoi de personale acordate pana la 5 ani, ar trebui sa nu existe probleme si astfel sa beneficiem de oferta pana la final.
Sursa: moneycenter.ro

loading...

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.